GRLIĆ-RADMAN: Slovenska politika dobro će razmisliti o blokadi

Vrijeme:1 min, 31 sec

U emisiji “A sada Vlada” Hrvatskoga radija gostovao je ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

Hrvatska je, podsjetimo, u srijedu dobili zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, točnije ispunili smo tehničke uvjete.

Sada se pak loptica seli na politički teren, potrebno je pridobiti sve zemlje članice da glasuju za ulazak Hrvatske.

– Ova odluka Europske komisije nije slučajna, mi smo je očekivali, možda čak i ranije. Ona je rezultat vrlo napornog i teškog rada. Dakako, posao time nije završen, države članice trebaju dati svoju suglasnost. Predstoji diplomatski, vanjskopolitički angažman, istaknuo je na početku emisije ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Povjerenik Dimitris Avramopoulus odmah je, nakon što je objavio odluku u Hrvatskoj, došao u Zagreb. Je li to zapravo politička poruka?

– Hrvatska je spremna. To nije slučajno što je povjerenik došao. To je zapravo verifikacija onoga što je jučer napravljeno.

Nameće se pitanje moguće slovenske blokade ulaska Hrvatske u Schengen. Grlić Radman kaže da formalno nikakva odluka o blokadi nije donesena.

– Logično je da oni žele zadovoljili i svoje birače. No, usudio bih se reći da je ova odluka o ulasku Hrvatske u Schengen, jako dobra kako za nas, tako i za Sloveniju. Ovo je vrlo važno za turističku sezonu jer će turisti moći bez ikakvih zapreka se kretati na ovom području. Također, ovo je vrlo važno i za slovenske građane, poglavito u graničnim područjima. Slovenska politika će dobro razmisliti o blokadi. Hrvatska tu jako dobro stoji i ne vjerujem da će biti bilo kakvih blokada. Nemam osjećaj da bi nas Slovenija mogla blokirati.

No, spominje se da su neke rezerve imale i druge zemlje osim Slovenije, no ministar ne smatra da je to problem.

– Ne vidim razloge zašto bi se druge zemlje suprotstavile. Ne vidim niti tehničke niti političke razloge, rekao je.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)