Vlada će za izračun koeficijenata angažirati strane konzultante

Vrijeme:1 min, 37 sec

Analiza složenosti poslova u javnom sektoru morala bi prve rezultate pokazati u prvoj polovici 2020., a uz prijedlog koeficijenata uključivat će i potreban broj zaposlenika.

Vlada planira angažirati jednu od najvećih konzultantskih tvrtki na svijetu za posao analize koeficijenata složenosti poslova u državnim i javnim službama, saznaje Večernji list u Banskim dvorima. Procedura odabira tvrtke otvorit će se u idućim tjednima, a cilj jeangažirati stručnjake koji nisu pod utjecajem zainteresiranih strana, odnosno postići da se maksimalno ukloni mogućnost lobiranja lokalnih interesnih grupa, tako da želi birati između jedne od najveće četiri svjetske konzultantske kuće ili najvećih konzultantskih kuća za ljudske resurse.

Njihov bi posao bio procijeniti vrijednost svakog pojedinog radnog mjesta u sustavu, odrediti potencijalne koeficijente za taj posao, ali i procijeniti potreban broj izvršitelja za obavljanje zadanog opsega poslova. Drugim riječima, Vlada bi na temelju takve analize imala podlogu ne samo za određivanje plaća nego i za eventualne otkaze jer bi se konačno saznalo koliki su točno viškovi u javnom sektoru.

Cilj vladajućih je što veći dio dodataka na plaće, kojih ima na stotine, inkorporirati u sam koeficijent složenosti poslova. Na taj bi se način izračun plaća učinio jednostavnijim, ali i transparentnijim. U zdravstvu i školstvu pobrojani su deseci dodataka na plaću, pa se tako liječnicima ovisno o smjeru specijalizacije plaće uvećavaju za različiti postotak, dok im je koeficijent svima isti. Analiza bi prve rezultate trebala pokazati već u prvoj polovici 2020. godine, nadaju se u Vladi, ali njezina primjena ovisit će isključivo o političkoj volji. I prije bilo analiza javnog sektora, ali je državni sustav ostao jednako neefikasan i golem kao i ranije. Nijedna analiza ne može egzaktno pokazati postoje li viškovi jer se oni temelje na političkim ciljevima. Primjerice, ako nam je cilj imati razrede s po deset učenika, onda činjenica da je u sedam godina broj djece u školama pao za 53 tisuće, a broj nastavnika se povećao za 2000, ide tom cilju u prilog.

 

http://hr.n1info.com/Hrvatsko nebo

Odgovori