POMPEO: Ako bude potrebe, Trump će pokrenuti vojnu akciju protiv Turske

Vrijeme:1 min, 6 sec

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je predsjednik SAD Donald Trump spreman poduzeti vojnu akciju protiv Turske, ukoliko bude potrebe za tim.

Pompeo je razgovarao s Winfriedom Frostom za CNBC vijesti, a između ostalog, dotakli su se i trenutnog prekida vatre u Siriji i situacije u Ukrajini. Pompeo je u razgovoru s Frostom odbio otkriti crvenu liniju koja će ubrzati vojne akcije protiv Ankare, rekavši da ne želi pričati o planovima predsjednika i o tome hoće li se poduzimati strašni pothvat upotrebe vojne sile, prenosi Avaz.ba.

Osim toga, dodao je da će Washington prvenstveno upotrijebiti ekonomske i diplomatske ovlasti prije nego što pribjegne vojnoj akciji.

– Sigurno ćemo ih upotrijebiti. To je ono što prvenstveno koristimo – rekao je Pompeo.

Američki potpredsjednik Mike Pence je prošlog tjedna objavio sporazum prema kojem Ankara obustavlja svoje vojne operacije na pet dana, omogućavajući SAD-u na taj način da olakša povlačenje kurdskih snaga sa sjevera Sirije.

Dogovor o primirju je odmah kritiziran, čak i od strane republičkih saveznika u Kongresu, koji su rekli da je primirje Turskoj dalo sve što je željela. Pompeo je stao u obranu sporazuma, rekavši da je u potpunosti uvjeren da je prekid vatre spasio mnoge živote.

– Ne samo živote kurdskih boraca, već i nacionalnih manjina u toj regiji – rekao je Pompeo.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori