Francova obitelj izgubila je pravnu bitku da posmrtni ostaci diktatora ostanu u mauzoleju, pa će oni biti preseljeni na groblje katedrale Almudena.

Ostaci Francisca Franca, bivšeg španjolskog desničarskog diktatora, bit će ekshumirani 24. listopada, objavila je u ponedjeljak vlada u Madridu, nakon pravne i političke borbe koja je u državi pokrenula raspravu o njegovoj ostavštini.

Plan je preseliti Francovo tijelo iz masivnog mauzoleja u takozvanoj Dolini palih, sjeverozapadnoj od Madrida, na groblje koje se nalazi sjeverno od tog grada.

“I ekshumacija i pokapanje odvit će se u privatnom okruženju, u prisutnosti Francove obitelji”, objavila je vlada na svom Twitter profilu. Nazočna će biti i ministrica pravosuđa Dolores Delgado.

Vladajući socijalisti odlučili su preseliti Franca u pokušaju da pretvore Dolinu palih u mjesto državne pomirbe.

Selidba se događa u vrijeme povišenih političkih tenzija, uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju 10. studenog.

Dolinu palih podigao je sam Franco kako bi odao počast onima koji su poginuli na njegovoj strani u Španjolskom građanskom ratu, no u međuvremenu je postalo mjesto hodočašća njegovih pobornika i krajnje desnih ekstremista.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) je dolaskom na vlast prije 15 mjeseci pokrenula premještanje ističući da on ne može biti na mjestu financiranom javnim novcem i zajedno sa svojim žrtvama.

Francova obitelj izgubila je pravnu bitku da posmrtni ostaci diktatora ostanu u mauzoleju, pa će oni biti preseljeni na groblje katedrale Almudena.

Franco je vladao Španjolskom od 1939., kad su njegove snage pobijedile u Španjolskom građanskom ratu, do smrti 1975. godine, prenosi Hina.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.