SVETAC DANA “Sveti Pavao od Križa”

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

Talijanski mističar i osnivač pasionista. Posjedovao je mnogo mističnih darova uključujući dar proroštva, vizije, moć nad prirodnim silama.

19.listopada

Družba pasionista danas slavi blagdan svog utemeljitelja i mističara sv. Pavla od Križa. Rođen je 3. siječnja 1694. u Ovadi kod Genove kao sin vrlo pobožnih roditelja. Još od rane mladosti svoj je duhovni put izgrađivao razmatrajući Kristovu muku. Nakon ustrajnog rada okupio je oko sebe zajednicu s kojom je provodio duboki kontemplativni život. Papa Benedikt XIII. zaredio ga je za svećenika i odobrio Družbu. Svečane zavjete položio je 1747. i uzeo ime Pavao od Križa. Posjedovao mnogo mističnih darova uključujući dar proroštva, vizije, moć nad prirodnim silama i levitaciju. Bog je bio s njime kamo god je pošao čineći nebrojena čuda preko njega na svim njegovim putevima.

Umro je u Rimu 18. listopada 1775., u 82. godini života. Blaženim ga je proglasio papa Pio IX. 1852. god., a 1867. isti ga je papa proglasio i svetim. Grob mu se nalazi u rimskoj bazilici Svetih mučenika Ivana i Pavla, na kosini brežuljka Monte Celio. Družba pasionista broji danas više od 2 tisuće muških i ženskih članova, koji djeluju u 59 zemalja na 5 kontinenata. Nose crnu tuniku, na kojoj se nalazi srce s usađenim križem i natpis „Muka Isusa Krista“.

Crkva se danas spominje misionara: sv. Ivana Brebefskog, Isaaca Joguesa i ostalih mučenika koji su u 17. stoljeću djelovali među Indijancima Huronima u Sjevernoj Americi. Nisu poznavali kulturu ni jezik plemena, a dodatne poteškoće bile su i epidemije za koje su Indijanci optuživali upravo njih. Sve to bilo je razlogom da je Ivan Brebefski nakon šest godina misionarenja uspio krstiti tek jednog jedinog odraslog čovjeka. Misionari su mučenički pogubljeni, ali pokazalo se da njihov trud nije bio uzaludan. Od Huronskog plemena ostalo ih je tek nekoliko stotina, ali upravo su oni, raspršeni na tom području, katoličku vjeru proširili među ostalim Indijancima zapada. Crkva u Kanadi i SAD-u sv. Ivana Brebefskog i Izaka Žoga slavi kao svoje apostole i utemeljitelje mjesne Crkve.

Danas se spominjemo i velikoga asketa sv. Petra Alkantarskoga, franjevca, začetnika duhovnog pokreta unutar franjevačkog reda. Bio je i savjetnik sv. Tereziji Avilskoj u njezinim reformatorskim pothvatima. Umro je 1562. godine. Njegov spis ‘Rasprava o molitvi i razmatranju’ preveden je na hrvatski jezik još u 18. stoljeću.

 

hkm.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)