BAKIR O ALIJI: Borio se za povratak islama i uspio je

Vrijeme:1 min, 42 sec

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Bakir Izetbegović rekao je u Sarajevu da je njegov otac Alija, koji je umro na današnji dan, ostvario svoj veliki životni cilj, “povratak islama” i opstanak svog bošnjačkog naroda, unatoč svim kušnjama proteklih desetljeća.

“Alija Izetbegović je mladost proveo boreći se za stvar islama. Da se nađe prostor za tu vjeru… i mislim da je u tome uspio. Prvo se borio da se sam islam vrati, da se razumije na pravi način i nađe svoje mjesto na povijesnoj i ideološkoj sceni mislim da je tu pobjednik”, rekao je sin Bakir Izetbegović, čelnik stranke koju je njegov otac utemeljio.

U izjavi novinarima na komemoraciji upriličenoj u povodu 16. godišnjice smrti prvog predsjednika BiH nakon prvih višestranačkih izbora hvalio je očev doprinos suživotu u BiH.

“Borio se za opstanak svog naroda, bošnjačkog naroda, za opstanak zemlje, borio za ono što jeste ta zemlja kazavši jednom da ovo nije samo dio teritorija na Balkanu, nego da je BiH ideja da različite kulture i vjere, identiteti, mogu živjeti zajedno”, izjavio je predsjednik SDA novinarima.

Bakir Izetbegović je kazao da njegov otac nijednu od ovih borbi za islam i Bošnjake te za BiH kao zemlju različitosti nije izgubio.

No, istaknuo je da “ništa nije zauvijek završeno”, pa je odgovornost Bošnjaka da se ta borba nastavi.

Bakir Izetbegović je razočaran činjenicom što cijeli svijet nije kao njegov otac.

Alija Izetbegović, koji je nakon prvih višestranačkih izbora u BiH 1990. postao predsjednik Predsjedništva BiH te je tu dužnost obnašao sve do povlačenja iz politike 2000. godine, umro je 19. listopada 2003.

Na čelu SDA po Alijinoj osobnoj želji naslijedio ga je Sulejman Tihić, osoba koja je slovila kao umjerena u redovima najveće bošnjačke stranke i koji je odmah najavio reforme kako bi se SDA približila sekularnom konceptu i postala otvorenijom za pripadnike svih naroda.

Tihićev pokušaj unutarnjeg preustroja SDA spriječila je teška bolest i smrt 2014. godine.

Nakon toga vođenje stranke preuzeo je Bakir Izetbegović koji sada čvrsto kontrolira sve procese u SDA.

Hina

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)