Karolina Vidovic Krišto o incidentu u Vukovaru: “Srđan Kolar dao gradonačelniku statut na ćirilici – uz ruganje na latinici ‘Da se bolje razumijemo’.”

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Karolina Vidovic Kristo o incidentu u Vukovaru: “Srđan Kolar dao gradonačelniku statut na ćirilici – uz ruganje na latinici ‘Da se bolje razumijemo’.”

Ako vas netko pita za ćirilicu u Hrvatskoj, recite ovo:

“U suvremenoj Hrvatskoj problem ćirilice, počeo je 1991., kada su došli na tenkovima i kada su na pročeljima hrvatskih kuća na ćirilici napisali “ovo je Srbija”.

Ali agresija nije počela 1991., nego prije Prvog Svjetskog rata. Jedan primjer. Srpski zastupnik i član Apisove “Crne ruke” Puniša Račić je 1928. u beogradskoj skupštini pucao u hrvatske narodne zastupnike. Ubio je trojicu, među ostalim hrvatskog zastupnika Stjepana Radića. Račić nije pucao samo u hrvatske zastupnike, pucajući u njih on je pucao u Hrvatsku.

Ako, dakle, slikovito želite objasniti što je “ćirilica u Hrvatskoj”, onda pokažite ovu sliku iz Vukovara 1991.: mecima uništena ploča s natpisom “Ulica Stjepana Radića” i nova postavljena ploča s ćiriličnim natpisom “Ulica Puniše Račića”.

I ove druge dvije slike će pomoći – dva heroja obrambenog, pobjedničkog Domovinskog rata 2013. godine stali su u obranu ustavno-pravnog poretka. Skinuli su protuzakonito i protuustavno postavljene ćirilične ploče u Vukovaru. Sukladno članku 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ćirilične ploče postavljene su protuustavno i protuzakonito. Jedan je platio životom, drugi sustavnim ponižavanjem i dugogodišnjim sudskim progonom, koji još uvijek traju.

Čitam danas naslove u hrvatskim medijima:

„Incident u Vukovaru: Penava bacio na pod statut na ćirilici”.

Sramota.

Naslovi trebaju glasiti:

„Incident u Vukovaru: Srđan Kolar dao gradonačelniku Vukovara statut na ćirilici, uz ruganje na latinici ‘Da se bolje razumijemo’.”

Karolina Vidović Ktrišto/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)