SVETAC DANA”Sveti Ignacije Antiohijski”

Vrijeme:1 min, 22 sec

Biskup, učenik sv. Ivana Evanđeliste, starokršćanski pisac, poznat pod nadimkom “Bogonosac”. Zbog svoje vjere je ubijen tako što je bačen divljim zvijerima.

Danas crkva slavi sv. Ignacija Antiohijskog, starokršćanskog pisca, biskupa i mučenika, poznatog i pod nadimkom “Bogonosac”. Rođen je sredinom prvog stoljeća, vjerojatno u Siriji. Učenik je svetog Ivana Evanđelista. Izabran je za biskupa u Antiohiji, jednom od najvećih kršćanskih središta toga vremena. Na toj biskupskoj stolici bio je treći po redu biskup poslije svetoga Petra i njegova nasljednika Evodija. Neumorno se borio protiv gnostika koji su tvrdili da postoje dva boga.

Ignacije je uhićen za vrijeme Trajanovih progona kršćana između 110. i 115. godine i odveden u Rim. Na tom je putu pisao crkvama pisma koja su i danas važna za shvaćanje biskupske službe. Sačuvano je sedam takvih pisama koja su ujedno i izvrsna duhovna literatura. Kad je stigao u Rim, bio je osuđen na smrt. U amfiteatru je bio bačen divljim zvijerima koje su ga rastrgale i tako se ispunila njegova želja za mučeništvom. Zaštitnik je crkava u istočnom Sredozemlju i sjevernoj Africi, a zazivaju ga osobe koje pate od bolesti grla.

Sveti Ignacije Antiohijski

Ne budimo neosjetljivi na Kristovu dobrotu. Kad bi on postupao kako mi postupamo, ne bi nas više bilo. Zbog toga, kad smo već postali njegovi učenici, naučimo se živjeti kako traži kršćanstvo. Tko se drugim imenom naziva osim ovoga, taj nije Božji. Odbacite dakle slabi kvasac, zastario i kiseo i promijenite se u novi kvasac koji je Isus Krist. Neka vam on bude sol života, da se tko među vama ne pokvari, jer će vas suditi po mirisu.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori