Šest razloga zašto su mandarine najbolji međuobrok

Vrijeme:1 min, 36 sec

Posljednjih su dana mandarine pravi hit, krenula je njihova sezona i vrijeme je da i vi spoznate zašto su najbolji izbor za međuobrok.

Jačaju mozak

Nekoliko spojeva koje mandarine sadrže, poput kalija, folne kiseline i raznih antioksidansa, imaju prednosti za vaše neurološko zdravlje. Folna kiselina štiti od pada kognitivnih vještina, kalij je povezan s boljim dotokom krvi u mozak, koncentracijom i jačom neurološkom aktivnošću.

Mandarine obiluju vitaminom B6 koji je povezan s manjim rizikom od depresije.

Čuvaju srce

Valkna, vitamin C i vitamin B6 te kalij povezani su sa zdravljem srca. Kalij je elektrolit koj omogućava normalan protok tekućina u tijelu, a važan je jer održava normalan ritam otkucaja srca.

Prema Linus Pauling Institutu trebamo 4700 miligrama kalija dnevno, a unosom mandarina taj je cilj puno lakše dosegnuti.

Reguliraju krvni tlak

Mandarine su bogate kalije, a u isto vrijeme imaju niski udio natrija. Prosječna mandarina sadrži 324 miligram akalija i 0 miligrama natrija što je vrlo korisno za optušanje krvnih žila.

Tako se omogućava normalan protok krvi i regulira se krvni tlak.

Njeguje kožu i kosu

Dovoljan unos vitamina C ne samo da jača imunitet što onda djeluje i na naš izgled, već i stvara i održava normalne razine kolagena u tijelu. Radi se o prirodnom proteinu koji se nalazi u kosi i koži.

Mandarine sadrže i vitamia A koji osigurava vlažnost vlasišta kako bi kosa bila zdrava.

Jačaju imunitet

Mandarinama možemo osigurati oko 80 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Taj se vitamina rastapa i djeluje kao antioksidans koji pomaže tijelu da stvori otpornost na infekcije.

Osim toga, eliminira spojeve u tijelu koji mogu uzrokovati rak.

Djeluju na probavu

Mandarine su izvrstan izvor vlakna. Naime, dijetna vlakna ključna su za zdravlje crijeva i probave. Žene bi trebale unositi 25 grama dnevno, a muškarci čak 38 grama. Uz vlakna možemo spriječiti konstipaciju i ubrzati metabolizam.

Jedna mandarina otprilike sadrži 3.5 grama vlakna.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)