VIDEO/Katalonija gori, više od 125 ozlijeđenih, tisuće marširaju prema Barceloni

Vrijeme:2 min, 15 sec
Tisuće prosvjednika krenule su jutros cestama iz pet katalonskih gradova, prelazeći udaljenost od oko 100 kilometara na putu prema Barceloni, gdje će u petak masovnim prosvjedom i generalnim štrajkom tražiti oslobođenje zatvorenih zagovornika nezavisnosti Katalonije.

 

“Marševi slobode”, kako su ih nazvali organizatori, odvijaju se iz gradova Girone, Tarragone, Tárrege, Berge i Vica. Iza njih stoje dvije civilne organizacije ANC i Omnium Cultural, čije je čelnike, Jordija Sáncheza i Jordija Cuixarta, u ponedjeljak osudio Vrhovni sud u Madridu na po 9 godina zatvora zbog ustanka s ciljem rušenja državnog poretka, prenijela je Hina.

Oni su dvojica od devetero katalonskih dužnosnika kojima su izrečene zatvorske kazne od 9 do 13 godina nakon što su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, a zatim proglasili samostalnu republiku. Ustavni sud je bio zabranio referendum.

Jučer ozlijeđeno 125 ljudi

Prosvjednici nose transparente s natpisom “Sloboda” i zastave koje simboliziraju nezavisnost. Istovremeno su sindikati studenata i učenika otpočeli trodnevni štrajk. Sindikati koji podržavaju samostalnost za petak su najavili opći štrajk u Kataloniji, u kojoj se ostvari 19 posto španjolskog BDP-a.

U utorak navečer je u četiri najveća katalonska grada, Barceloni, Lleidi, Gironi i Tarragoni, došlo do sukoba prosvjednika i policije prilikom čega je ozlijeđeno ukupno 125 osoba, od čega 60 policajaca. Nitko nije teže ozlijeđen.

U ponedjeljak je u sukobima bila ozlijeđena 131 osoba, većinom na aerodromu pored Barcelone koji su prosvjednici nastojali zauzeti.

Katalonska vlada pozivala je prethodnih dana na nenasilne prosvjede, no nakon sukoba u utorak, kada su postavljane barikade, paljeni kontejneri i gume i bacani predmeti na policiju, predsjednik katalonske vlade Quim Torra sazvao je izvanredni sastanak svog kabineta.

Oglasila se Španjolska

Španjolska socijalistička vlada je još sinoć objavila priopćenje u kojem je poručila kako je njen “cilj osigurati sigurnost i suživot u Kataloniji te da će to, ako treba, postići čvrstinom, odgovarajućom mjerom i jedinstvom”. Oporbena desnica pozvala je Pedra Sáncheza na aktiviranje Zakona o nacionalnoj sigurnosti kojim bi vlada u Madridu preuzela djelomičnu kontrolu nad Katalonijom.

Sánchez bi se tijekom dana trebao sastati s liderima triju najvećih oporbenih stranaka.

Njegova vlada je u utorak poručila kako ne razmatra amnestiju za osuđene katalonske dužnosnike te da bi oni trebali odslužiti kazne.

U Španjolskoj se za manje od mjesec dana održavaju parlamentarni izbori, četvrti u posljednje četiri godine.

Gabriel Rufian, jedan od čelnika Katalonske republikanske ljevice (ERC) kojoj pripada Oriol Junqueras, osuđen na 13 godina, rekao je da “ni nezavisnost Katalonije, ni jedinstvo Španjolske, niti išta u životu nije vrijedno nasilja”. Prije toga je preko društvenih mreža objavio da je policija pretjerano reagirala prilikom prosvjeda, a da svi oni prosvjednici koji djeluju nasilno ne predstavljaju pokret za nezavisnost.

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori