Korumpiraniji od Rusije: U razdoblju od 2005. do 2014. iz Hrvatske izneseno 35,6 milijardi dolara

Vrijeme:3 min, 59 sec

Republika Hrvatska, članica Europske unije i NATO-a, najkorumpiranija je istočnoeuropska država, čak korumpiranija od Putinove Rusije. Rezultat je to analize rađene temeljem izvješća Global Financial Integriteta, Međunarodnog samita lidera, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, čije rezultate prenosi medium.com.

– Nezakoniti financijski odljevi iz Hrvatske putem kriminala, korupcije i utaje poreza iznosili su više od 35,6 milijardi USD u razdoblju od 2005. do 2014. godine, što je 2015. iznosilo 73% hrvatskog  BDP. Tijekom istog razdoblja, nezakoniti financijski odljev Putinove Rusije u postotku BDP-a iznosi 57%, prenosi spomenuti izvor.

I unatoč činjenici da je Europska unija vodila snažnu kampanju za borbu protiv korupcije u Rumunjskoj, “Rumunjska postigla vrlo mali napredak u spriječavanju korupcije”, navodi antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe u dva kritična izvješća objavljena u utorak.

-Nezakoniti financijski odljevi Rumunjske putem kriminala, korupcije i utaje poreza u istom su razdoblju iznosili 27,7 milijardi USD, što je 15,6% nacionalnog BDP-a u 2015. godini, navodi spomenuti izvor te dodaje da Hrvatska ima 4 milijuna, a Rumunjska 19,5 milijuna stanovnika.

Primjer Ive Sanadera

Analizirajući uzročnike korupcije u Hrvatskoj, u nastavku teksta se podsjeća da je Ivo Sanader jedini visoki dužnosnik kojem se sudilo i sudi za korupciju u Hrvatskoj.

-Međutim, ostatak HDZ-ovih i SDP-ovih visokih političara s neobjašnjivim bogatstvom, kao i gradonačelnike Zagreba i Rijeke, Milana Bandića i Vojka Obersnela, politički utjecajni tužitelji i pravosudni sustav, nikad nisu ozbiljno istraživali, navodi se u ovoj analizi.

Nedostatak temeljne pravosudne reforme i lažiranje izvješća prema zapadnim i EU institucijama vide kao glavne kočnice napredka.

-Od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine dvije glavne političke stranke Hrvatska demokratska zajednica – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Socijaldemokratska stranka (SDP) rotirale su na vlasti, otvoreno blokirajući temeljne pravosudne reforme i lažirajući napredak i druga izvješća zapadnim i EU institucijama, navodi se u spomenutoj analizi.

U tekstu se spominje i sudski proces “Fimi Media” koji se, kako navode, “usredotočilo na PR agenciju preko koje su tadašnji premijer Ivo Sanader i HDZ ugrabili milijune eura iz državnih tvrtki kako bi financirali stranku i obogatili njene političare”

– Tim su sredstvima profitirali stariji političari HDZ-a. Kolinda Grabar-Kitarović, danas predsjednica Hrvatske i kandidirala se za ponovne izbore , bila je najviša HDZ-ova dužnosnica, navodi se u tekstu, te citira izjavu sutkinje Ivane Čalić izrečene u ovom procesu.

Hrvatska zemlja s najviše sudaca u odnosu na broj stanovnika

U pravosudnom poretku EU iz 2019. objavljenom 20. svibnja 2019. godine, Hrvatska je prikazana kao država s najvećim brojem sudaca u cijeloj Europskoj uniji na 100 000 stanovnika, stoji također u analizi.

– Unatoč tome, Hrvatska ima najgore rezultate kada je u pitanju stjecanje povjerenja javnosti, potvrđivanje integriteta i neovisnost sudova i zalaganje za vladavinu zakona, stoji u izvješću.

Kao ključne probleme vide u ciljanom blokiranju rada državnog tužiteljstva i USKOK-a na suzbijanje organiziranog kriminala i korupciju, čiji rad “otežavaju i značajna ograničenja koja se istražnim tijelima nameće putem politički utjecajnog sustava”.

Rijeka – europska prijestolnica korupcije

Navodi se i primjer Rijeke, čiji gradonačelnik Vojko Obersnel  i njegovi najbliži suradnici traže značajna sredstva EU poreznih obveznika za pokriće proračuna Grada Rijeke, kako bi 2020. godine ista bila domaćin Europske prijestolnice kulture .

-Novo ime ovog grada je -“Rijeka – europska prijestolnica korupcije.”, navodi se u tekstu, te dodaje kako riječki gradonačelnik i njegovi suradnici favoriziraju dvije posebne kategorije „stranih“ investicija.

– Prvo je financiranje poreznih obveznika iz EU-a i SAD-a, za što nije potrebno puno odgovornosti, a drugo je novac sumnjivog podrijetla, koji u Hrvatskoj ne traži profitabilnost niti odgovornost, navodi se u tekstu.

“Prljavi” nigerijski novac u Hrvatskoj

U nastavku se podsjeća kako je 2014. američko Ministarstvo pravosuđa zamrznulo  više od 458 milijuna dolara otuđenih od strane nigerijskog diktatora generala Abacha, njegova sina Mohammeda Sanija Abacha, njihovog suradnika Abubakara Atiku Bagudu i drugih, u najvećoj antikoruptivnoj akciji ikad izvedenoj u SAD-u.

-Dok su istrage Ministarstva pravosuđa SAD-a trajale , Gabriele Volpi , pouzdan prijatelj i poslovni partner Abubakara Atiku Bagudu i Volpijev hrvatski partner Damir Mišković, potpisali su ugovore s Vojkom Obersnelom o ulaganju u nogometni klub Rijeka i Grad Rijeka, navodi medium.com.

U nastavku podsjećaju kako su spomenuti pojedinci “pronevjerili, prisvojili i nezakonito izvukli milijarde dolara iz Nigerije i drugih država, a zatim ih oprali prinove kupnjom obveznica koje su podržale Sjedinjene Države pomoću američkih financijskih institucija.”

Zbog svega rečenog sugerira se kako pomoć zapadnih poreznih obveznika Hrvatskoj putem transfera vlade u države treba biti zamrznuta.
– Pristup koji primjenjuju SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i snažne države EU-a je slanje gostujućih sudaca i tužitelja u Hrvatsku kako bi pomogli lokalnoj USKOK-ovoj antikorupcijskoj jedinici, tužiteljima i sucima u pronalaženju nezakonitih financijskih transakcija  i povrata otuđenih sredstava. Vraćanje 35,6 milijardi dolara u Hrvatsku, bit će važan početak u borbi protiv korupcije, sugerira se na kraju teksta.

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)