Film o herojstvu hrvatskih branitelja i medicinskog osoblja stiže u Vukovar

Vrijeme:1 min, 24 sec
U organizaciji Doma zdravlja Vukovar i suorganizaciji Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i Hrvatskog liječničkog zbora u četvrtak 17. listopada 2019. godine u Vukovaru, održati će se četvrti simpozij Palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom ”Cjelovita skrb za palijativnog bolesnika”.

Službeno otvaranje simpozija započinje u 17 sati, u Hrvatskom domu Vukovar, a u 18 sati održat će se projekcija dokumenatrnog filma ”Pouke o čovječnosti“ redatelja Branka Ištvančića, koji je kod struke i publike izazvao golemi interes i pohvale. Uoči same projekcije uvodno u film obratit će se i protagonist filma dr. Veljko Đorđević.

Dokumentarni film “Pouke o čovječnosti”, redatelja Branka Ištvančića, nakon nedavne premijere na Pulskom filmskom festivalu, uvršten je u selekciju programa Docs for Sale 32. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-e, koji će se od 20. studenog do 1. prosinca 2019. godine održavati u Amsterdamu, a koji predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija ovoga tipa u Europi i svijetu.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti.

Film je nastao po istoimenoj knjizi autora dr. Veljka Đorđevića, a pokretači ovoga značajnog filmskog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković

Ovaj autorski dokumentarac snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. Premijerno prikazivanje film je imao na ovogodišnjem 66. Pulskom filmskom festivalu.

 

Antun Ivanković

http://www.hrsvijet.netHrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.