POLJSKA: Vladajuća stranka vodi na izborima

Vrijeme:55 sec

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) vodi na nedjeljnim parlamentarnim izborima sa 49.3 posto osvojenih glasova, pokazuju djelomični službeni rezultati objavljeni u ponedjeljak nakon što je obrađeno 42 posto izbornih jedinica.

Glavna oporbena skupina u zemlji, Građanska platforma, zasad je druga s 22.3 posto osvojene podrške, a prati je lijevi savez s 10.9 posto, prenosi Hina.

Blok Poljske seljačke stranke (PLS) i antisistemskog Kukiza’15 je na 9.8 posto podrške, dok krajnje desna Konfederacija osvaja 6.6 posto.

Premoćna većina u donjem domu parlamenta omogućit će PiS-u da nastavi provoditi reforme pravosudnog sustava, medija i kulturnih institucija u svom drugom četverogodišnjem mandatu.

Reforme najveće postkomunističke članice Europske unije kritizirao je Bruxelles.

Oporba je ukupno osvojila preko 50 posto glasova, ali komplicirani poljski izborni sustav daje prednost najvećoj skupini, što znači da će PiS osvojiti najveći broj zastupničkih mjesta i ostati na vlasti.

Rezultati za gornji dom parlamenta su još uvijek nejasni. Senat u kojemu sjedi 100 zastupnika može izmijeniti ili odgoditi zakone koje potvrdi donji dom parlamenta te blokirati promjene ustava.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori