DODIK: Od formiranja vlasti nema ništa; NSRS će se krajem listopada očitovati o Deklaraciji SDA

Vrijeme:3 min, 26 sec

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će krajem listopada biti zakazana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o deklaraciji SDA, koju smatra samo vrhom nečega što je visoki predstavnik godinama radio, ohrabrivao i što je njegov konačni cilj.

Dodik je istaknuo da će sve to, od Deklaracije SDA i onoga što je radila međunarodna zajednica, biti obuhvaćeno zaključcima Narodne skupštine koji će se bazirati na Ustavu i Daytonu.

– Do sada nismo imali okupljen tim kao što imamo ovog puta, koji radi na pripremi materijala i dokumenata koji neće biti samo odgovor na Deklaraciju SDA. Nema nikakvog bosanskog idnetiteta, a jedina republika koja ovdje može postojati jest RS – rekao je Dodik za “Politiku”.

Poručio je da sve što je visoki predstavnik radio ne može opstati i biti legalizirano, jer je rađeno protiv propisa i Daytonskog sporazuma.

Dodik je istaknuo kako je osnovna stvar ne dopustiti da se zaboravi da su tzv. bonske ovlasti potpuna podvala i prijevara, da nisu zasnovane na pravu, ali da je na osnovi njih, kroz intervencije visokog predstavnika i putem nametanja rješenja, promijenjen politički sustav u BiH.

– Odbacit ćemo takvu praksu i same bonske ovlasti, te o tome zatražiti dijalog s Federacijom BiH, to jest o svim pitanjima koje je nametnuo visoki predstavnik. A to znači od vojske, do neizravnih poreza i drugih- rekao je Dodik.

Bošnjaci, kako pretpostavlja, neće prihvatiti razgovor, budući da su te ovlasti prigrabili i misle kako je to definitivno, što, ističe, nije.

– Ako ne budu htjeli razgovarati, mi ćemo nakon što se odbije dijalog da se stvari u BiH privedu Ustavu BiH imati legalno pravo izaći iz projekata koje je nametnuo visoki predstavnik. Bosna koju oni guraju je podvala Srbima i Hrvatima”, napomenuo je Dodik.

Dodik smatra i kako nema ništa od priča da će za mjesec dana biti formirana vlast na razini BiH, te ističe da će s istekom godine biti izgubljen veliki broj projekata i da sve to govori o jednoj potpuno besmislenoj zemlji.

Rekao je da je izborni rezultat jedini uvjet koji treba poštivati, ali da u Sarajevu imaju skrivene namjere jer su unaprijed znali da je nemoguće da inzistiraju na pitanju o NATO-u s obzirom na to da iz RS nitko neće prekršiti Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

– Ustrajavati na tome znači gurati BiH u totalnu blokadu. Godina dana bez Vijeća ministara svjedoči i o tome da BiH, zapravo, nije ni potrebna jer evidentno da se može živjeti bez toga. RS je formirala svoju vlast. Nemam više ni volju ni želju, niti moji ljudi inzistiraju da se formira vlast – izjavio je Dodik.

On je ponovio da je “pitanje o NATO-u izmišljeno da Sarajevo ne bi dobilo partnere iz RS-u” i da takvim ponašanjem pokušavaju napraviti stanje u kojemu bi bilo normalno da oni koji su dobili legitimitet na izborima ne trrebaju ući u vlast, a oni koji su izgubili izbore mogu i dalje raditi.

Govoreći o triplaterilnom sastanku na kojemu su, osim njega, bili predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i druga dva bošnjačka člana Predsjedništva, Dodik kaže da je pomalo iritantno kada iz Sarajeva na takvim skupovima pričaju kako je sve lijepo u BiH, pa je morao objasniti kako već godinu dana nema vlast.

Prema njegovim riječima, Erdogan je tada rekao da formiraju vlast, pa da se bave drugim pitanjima, a ostala dva člana Predsjedništva su rekli kako se prvo moraju prihvatiti postavljeni uvjeti.

Dodik je istaknuo da im je jasno stavljeno do znanja da uvjetovanje neće proći, te napomenuo kako uvjetovanja nitko ne postavlja ni iz Republike Srpske, a i te kako bi za to imali razloga.

– Ali, treba napokon biti jasno, nećemo ući u NATO, niti ćemo dozvoliti da se krećemo ka toj alijansi, ali možemo surađivati – rekao je Dodik.

On smatra da zemlja poput BiH može upješno žvijeti samo uz uvažavanje partnerstva i konsenzusa, ali da su politike, koje dolaze iz Sarajeva, potpuno oprečne tim načelima, te dodao kako ne zna zašto Bosnu još pokušavaju očuvati.

– Bošnjacima se, očito, sviđaju politike koje za suradnike uzimaju podanike, jer su im partneri suvišni – rekao je Dodik.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori