Kurdi mole za pomoć i tvrde: “Turci su pogodili jedan zatvor, a borci ISIS-a su pobjegli!”

Vrijeme:2 min, 21 sec

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima kažu da je turski napad na sjeveru Sirije oživio Islamsku državu te pozivaju savezničke zemlje koje su pomogle u borbi protiv džihadista da zatvore zračni promet turskim ratnim avionima.

Dužnosnik SDF-a Redur Xelil rekao je na konferenciji za medije koje je prneosila televizija da SDF nastavlja suradnju s koalicijom predvođenom SAD-om u borbi protiv Islamske države iako se sada mora suočiti i s turskim napadom na sjeveru Sirije.

“Turska invazija više ne prijeti oživljavanju Daesha (Islamske države) već ih je oživjela i aktivirala njihove ogranke u Qamishliju, Hasaki i drugim područjima”, rekao je Xelil i podsjetio na eksplozije automobilskih bombi u oba grada protekloga dana, piše Jutarnji list.

“Još uvijek surađujemo s međunarodnom koalicijom u borbi protiv Daesha. Sada se borimo na dva fronta, na jednom protiv turske invazije, a na drugom protiv Daesha”, dodao je Xelil.

Poručio je da se borci SDF-a, koji su četiri godine štitili koalicijske snage u Siriji sada “mučeni turskim ratnim zrakoplovima pred očima svojih saveznika” za koje je dodao da su ih “iznenada i bez prethodnog upozorenja napustili”.

Riječ je o očitoj aluziji na američko povlačenje vojnika s dijela sirijske granice koja je sada na meti Turske.

“Mi ne želimo da šalju svoje vojnike na prve linije. Sve što mi želimo jest da zatvore svoj zračni prostor turskim avionima, a to vrlo lako mogu učiniti”, rekao je Xelil.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je u članku za New York Times napisao da je Turska pozvala Sjedinjene Države da prestanu pružati materijalnu podršku teroristima.

“Činilo se da su se naši američki sugovornici složili da te sile moraju biti uklonjene duž naših granica, a čak smo se dogovorili i o ‘timingu’. Nedavno su vojni razgovori obiju strana u kolovozu okončani dogovorom o uspostavi sigurne zone iz koje je trebalo ukloniti kurdsku miliciju (YPG). SAD nije to ozbiljno shvatio, a teroristička skupina se još dublje utaborila u Siriji”, tvrdi Cavusoglu.

Cavusoglu je u članku za američki list podsjetio da je u studenom 2017. BBC izvijestio o tajnom sporazumu prema kojem su Sirijske demokratske snage organizirale prijevoz i dozvolile bijeg stotinama terorista Daesh-a tijekom koalicijske operacije za oslobađanje Al-Rake.

“Mi u Turskoj smo uvjereni da oslobađamo put sirijskim izbjeglicama za povratak kući i osiguravamo da se Daesh i druge terorističke skupine ponovno ne pojave”, napisao je turski ministar.

Xelil pak tvrdi da su napadi automobilima bombama i i turskom bombardiranju zatvora u Qamishli omogućili zarobljenim pripadnicima Islamske države da pobjegnu. “Unatoč svemu tome svijet još uvijek ignorira tu realnost” i tu nadolazeću opasnost, rekao je.

Ako se turski napad nastavi prioriteti SDF-a glede čuvanja zarobljenih pripadnika IS-a će se promijeniti i preusmjerit na “zaštitu naših gradova i našeg naroda”, rekao je Xelil odgovarajući na jedno pitanje.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori