ZOVKO U EUROPSKOM PARLAMENTU: Turske trupe napadaju pouzdanog partnera Zapada, sirijske Kurde, pozivam UN da žurno reagira

Vrijeme:1 min, 29 sec

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je sinoć govor plenarnoj sjednici u Bruxellesu o krizi u Sjevernoistočnoj Siriji u kojem je ukazala na potrebu da Vijeće sigurnosti UN-a žurno reagira na aktualnu tursku vojnu akciju protiv Kurda.

– U ovom trenutku, dok mi ovdje razgovaramo, turske trupe ulaze u Sjevernoistočnu Siriju u napadu na pouzdanog partnera Zapada, koji je imao ključnu ulogu u stabiliziranju situacije u Siriji. Da, upravo taj partner, sirijski Kurdi, sada je napušten, kazala je Zovko, te dodala:

– Impulzivna odluka o napuštanju saveznika izaziva duboku zabrinutost. Strahujemo da će ISIS iskoristiti pojačani turski angažman u Sjevernoistočnoj Siriji za regrupiranje. Također se bojimo da se ne ponovi masakr Kurda iz Afrina. Tako Zapad neće samo izgubiti pouzdanog partnera u borbi protiv terorizma, nego će opet biti svjedokom ljudskim stradanjima i razaranjima. S obzirom na činjenicu da Europska unija najviše doprinosi UN-ovom multilateralnom sustavu kojim su uspostavljeni instrumenti za sprečavanje genocida, masakara i ljudskih katastrofa, vrlo je bitno da Vijeće sigurnosti što prije poduzme odgovarajuće akcije. Moguće raseljavanje jednog naroda, bez obzira kako malen bio, zahtijeva međunarodni otpor. Turska kao izliku koristi stvaranje sigurne zone. Sličnoj smo situaciji svjedočili prije 25 godina u Srebrenici i Bihaću. Vrlo dobro znamo kakve su posljedice bile u prvoj situaciji, a kakvi troškovi ponovnog uspostavljanja statusa u drugoj”.

U raspravi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio: „Ako plan uključuje stvaranje tzv. sigurne zone, ne očekujte od EU-a da plati. Iskreno se nadamo da će EU u ovom slučaju otići korak dalje. Zabrinuti smo zbog nesigurnosti kurdske zajednice i nesigurnosti njihovog statusa u budućnosti, te pozivamo sve aktere u zemlji, u regiji i na međunarodnoj razini na puno poštivanje međunarodnih sporazuma u ovom pitanju. Europa mora odraditi svoj dio!”

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori