STRAVIČAN SCENARIJ: Deseci tisuća ISIL-ovih krvoloka moglo bi završiti na slobodi ako Turska napadne sirijske teritorije koje kontroliraju Kurdi

Vrijeme:2 min, 6 sec

Američki, europski i bliskoistočni dužnosnici upozoravaju da bi borci ISIL-a koji se trenutno nalaze u kurdskom zatočeništvu, mogli pobjeći iz zatvora na sjeveru Sirije ako Turska krene u ofenzivu duž svoje granice istočno od Eufrata.

Više od dvije godine područje su kontrolirale kurdske snage uz zdušnu pomoć SAD-a kojemu su Kurdi bili značajan saveznik u slamanju Islamske države, piše IntelNews.

Opasan potez

Jačanje Kurda zabrinjava Tursku koja njihov nacionalizam promatra kao veći problem u regiji od džihadista. Zbog toga je Ankara više puta zaprijetila invazijom na sjeveru Sirije kako bi pod kontrolu stavila Kurde koje smatra teroristima, prenosi 100posto.hr.

U tome ih je do sad sprečavala prisutnost američkih trupa, no u ponedjeljak je Bijela kuća iznenadila strane promatrače svojom odlukom da povuče svoje snage iz sjeverne Sirije.

Foto: Facebook

Naglu američku odluku na terenu kritiziraju Kurdi koji ovaj potez smatraju izdajničkim, a kod kuće u Kongresu pojedini članovi Demokratske i Republikanske stranke.

Stručnjaci za sigurnost strahuju da bi sukob Turske i Kurda mogao omogućiti ISIL-ovim snagama da se regrupiraju u području. Bijela kuća oglasila se u ponedjeljak priopćenjem u kojem su između ostaloga naveli da, ako intervenira u sjevernoj Siriji, Turska postaje odgovorna za više od 10.000 ISIL-ovih boraca koji se trenutno nalaze u kurdskom zarobljeništvu.

Upućeni smatraju da je u slučaju kurdsko-turskog sukoba neizvjesna sudbina još 60.000 ISIL-ovaca koji se nalaze u zarobljeništvu na širem području pod kurdskom kontrolom. Što će se dogoditi s njima ako taj teritorij osvoji Turska, nikome nije poznato.

Idealna šansa

Dodatnu zabrinutost stvara i činjenica da je prethodnih godina, u vrijeme trajanja žestokih sukoba u Siriji, Turska više puta žmirila na problem ISIL-a. Njihove borce u nekoliko je navrata koristila za obračun s Kurdima stoga ne postoji nikakvo jamstvo da to neće učiniti ponovno.

Mnogi stručnjaci, uključujući nekoliko umirovljenih američkih generala, u ponedjeljak su upozorili na to da je turska invazija u sjevernoj Siriji idealna šansa za poraženu ISIL-ovu vojsku da se regrupira i ponovno ojača.

Foto: Profimedia

Postoji osnovana zabrinutost da bi kaos koji će nastati turskom invazijom, zarobljeni ISIL-ovi borci mogli iskoristiti za masovni bijeg iz vojnih zatvora i kampova u kojima su trenutno smješteni.

Takav scenarij podupiru i ohrabruju čelnici ISIL-a, uključujući i samoprozvanog kalifa Abua Bakra al-Bagdadija. ISIL-ovi borci koji pobjegnu, pridružit će se preostalih 20.000 džihadista koji se još uvijek nalaze na područjima Sirije i Iraka što bi moglo imati katastrofalne posljedici za krhku stabilnost turbulentne regije.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)