INICIJATIVA HRVATSKA SLOGA: OSUDA KOMUNISTIČKH ZLOČINA I GENOCIDA NAD HRVATIMA

Vrijeme:4 min, 9 sec

 

Nad Hrvatima, tijekom zadnjeg tisutljeća, izvršen je genocid od strane srbo-četnika i komunističkog totalitarnog režima. Mučki je ubijeno je preko 500.000 Hrvata, a do danas je eshumirano 1.750 masovninih grobišta na području Republike Hrvatske, Slovenije i djela Bosne i Hercegovine i to nije sve. Prema popisu stanovništva 1929. godine Hrvata je bilo otprilike koliko nas ima i sada, toliko je bilo i Srba, a danas ih ima duplo više. To smanjenje broja Hrvata, rezultat je genocida nad Hrvatima. 

Krajnje je vrijeme da se uklone i zabrane svi komunističkih simboli, da se promijene nazivi ulica i sruše svi komunistički spomenici. Krajnje je vrijeme da osudi komunistički totalitarni režim i podigne posmenik žrtvama komunizma u Hrvatskoj. Potrebno je proglasiti državnim praznikom Dan antikomunizma, kao dan sjećanja na genocid nad Hrvatima od strane komunističkog režima. 

Iako je, Parlamentarna skupština Vijeća Europe, osudila totalitarni komunistički poredak u svoje tri rezolucije: Rezoluciji 1481, Rezoluciji 1096 i Rezoluciji Europskog parlamenta od 19.rujna 2019. o važnosti sjećanja za budućnost Europe (2019/2819 (RSP)), Hrvatska je gotovo jedina zemlja u EU, koja nije osudila komunizam niti uklonila njegovo znakovlje, niti je , donijela Uredbu, da oni koji su bili članovi komunističke partije i sudjelovali u genocidu nad Hrvatima, ne mogu obavljati ni jednu državnu ni izvršnu vlast. Prema svjetskim analizama upravo je to razlog stagnacije Hrvatske. 

Inicijativa Hrvatska sloga, uputila je zahtjev Predsjednici Republike, Predsjedniku Vlade i Predsjedniku Sabora, da sve predložene Odluke stavi u hitnu proceduru. Više nemamo vremena za čekanje, jer će posljedice za Hratsku biti poražavajuće. 

Slavica Vučko 

Zagreb, Kostanjevec 15b 

 

INICIJATIVA HRVATSKA SLOGA 

+385 99 798 6231 Predsjednica Republike Hrvatske 

Gđa. Kolinda Grabar Kitarović 

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske 

Gosp. Andrej Plenković 

 

Predsjednik Sabora Republike Hrvatske 

Gosp. Gordan Jandroković 

Zagreb, 08. listopada 2019. 

 

Odluka o podizanju spomenika žrtvama komunizma u Hrvatskoj, 

Odluka o državnom prazniku Dana antikomunizma i 

Odluka o uklanjanju i zabrani svih komunističkih simbola, petokrake, promijeni naziva ulica, rušenju komunističkih spomenika 

Prema nalazu Državne komisije za utvrđivanja ratnih i poratnih zločina i drugih tijela osnovanih od državnih vlasti Republike Hrvatske kao što su Institut za povijest, Institut dr. Ivo Pilar i Državnoj komisiji Slovenije i istraživanja lokalnih tijela i Crkve u Bosni i Hercegovini gdje žive pretežito Hrvati,. prema još nedovršenim istraživanju tih tijela, nađeno je na području Republike Hrvatske, Slovenije i djela Bosne i Hercegovine oko 1.750 masovnih grobišta ratnih i poratnih žrtava komunizma. Po procjeni broja žrtava u tim grobištima je oko 500 tisuća pogubljenih. Istraživanja nisu dovršena, ali se očekuje da ima još mnogo neotkrivenih grobišta i u njima isto tako mnogo pogubljenih od komunističkog režima. No, u svakom slučaju radi se genocidu počinjenom nad hrvatskim narodom i drugim narodima Hrvatske. 

Ne ulazeći ovom prilikom u uzroke, procjene i ocjene, ono što je evidentno i sigurno je da su sva tri totalitaristička režima koji su vladali 20-tim stoljećem: fašizam, nacionalsocijalizam i komunizam napravila genocide nad čovječanstvom te da se to ne smije zaboraviti da se ne bi ponovili i uništili svijet. 

Za spomen protiv fašizma utvrđen je dan antifašizma kojim se ujedno obilježava i dan antinaocijalsocijalizma. Sada je već znanstveno i politički utvrđeno i 

prihvaćeno da je i komunizam (naročito u varijanti staljinizma koji je vladao i u Hrvatskoj) napravio najviše zločina. 

Parlamentarna skupština Vijeća Europe osudila je totalitarni komunistički poredak u svoje dvije rezolucije: Rezoluciji 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 25. siječnja 2006. godine i Rezoluciji 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 27. lipnja 1996. godine. 

Donesena je i Rezolucija Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP)) 

  • Hrvatska je zadnja zemlja koja je donijela Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. do 1990. godine -Hrvatski sabor donio je Deklaraciju 30.lipnja 2006.godine, ali do danas po Deklaraciji i osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka nije postupila. 

Zbog svega navedenoga, smatramo, da imamo ne samo političku, nego i moralnu, ljudsku dužnost podignuti spomenik žrtvama komunizma u Hrvatskoj i odrediti državni praznik Dan antikomunizma, kao čin, kojim na taj dan osuđujemo komunizam i izražavamo tugu i bol zbog nedužne prolivene krvi. 

Žrtve komunizma su u našim srcima i moraju trajno ostati u našim uspomenama a posebno na taj dan.

1. Radi toga, predlažemo: da Republika Hrvatska u što kraćem vremenskom roku, podigne Spomenik žrtvama komunizma, koji će nas podsjećati na uzalud izgubljene živote nevinih Hrvata i moći ćemo uvijek, kad osjetimo ljudsku toplinu, otići do spomenika i odati im počast. Neka spomenik bude simbol sjećanje na zlo, kako nam se to zlo nikada ne bi vratilo i ponovilo i shodno donesenoj Rezoluciji Europskog parlamenta od 19. rujna 2019.

2. Donese Odluku oj državnom prazniku Dana antifašizma

3. Donese Odluku o uklanjanju i zabrani svih komunističkih simbola, petokrake, primjeni naziva ulica, rušenju komunističkih spomenika. 

 

Predsjednica Inicijative Hrvatska Sloga –IHS 

Univ.spec.oec.Slavica Vučko, mag.oec 

Hrvatsko nebo

Odgovori