Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Vrijeme:1 min, 31 sec
Dan neovisnosti je državni blagdan u Republici Hrvatskoj, koji se obilježava u znak sjećanja na dan kad je Sabor Republike Hrvatske donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske sa Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ).

 

Odluku o raskidu s Jugoslavijom pročitao je HDZ-ov Vladimir Šeks, tadašnji potpredsjednik Sabora, jedan od rijetkih političara iz toga vremena koji su još uvijek aktivni.

“Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida sve državnopravne sveze na temelju kojih je s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ”, pred okupljenim sabornicima objavio je Vladimir Šeks odluku hrvatskog naroda, u vremenu u kojem je sve žešća agresija na Republiku Hrvatsku.

Kako su dan prije raketirani Banski Dvori, zbog stalne ratne opasnosti te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna sjednica Hrvatskog Sabora održana je 8. listopada 1991. godine, na tajnoj lokaciji, u Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Nakon proglašenja neovisnosti krenula je bitka za međunarodno priznanje Hrvatske koja je svoj vrhunac doživjela 15. siječnja 1992. godine, kada su Hrvatsku kolektivno priznale sve tadašnje članice Europske zajednice te niz drugih. Ključnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske odigrale su Sveta Stolica i Njemačka.

Međunarodno priznanje Hrvatske bila je još jedna pobjeda u diplomatskoj bitci za hrvatsku neovisnost, a Domovinski rat je bio nastavak borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, koja će završiti tek 1998. godine mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja.

 

Sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske
želi vam redakcija portala Hrvatsko nebo!

 

 

Hrvatsko nebo

Odgovori