MEDENI MJESEC U KAMPU ISIL-A: Kako je Zvorničanka S. S. završila u Siriji

Vrijeme:4 min, 3 sec

Sudbinu Bošnjakinja koje su muževi prethodnih godina odveli na sirijsko ratište, a koje se, nakon poraza ISIL-a nalaze zatočene u nekoliko kampova u zoni sirijsko-turske granice, teško da itko može predvidjeti. Zahtjevi mnogih od njih za povratkom u BiH, a čije državljanstvo imaju, za sada su bez odgovora nadležnih institucija.

Iznenadni odlazak

Tridesetjednogodišnja S. S. ( ime i prezime poznato redakciji Dnevnog avaza) je s područja zvorničke općine u kampu El Roj koji se nalazi dvadesetak kilometara od granice s Turskom unutar Sirije, sa svojom dvoipolgodišnjom kćerkom nalazi se skoro dvije godine . Prije odlaska u Siriju živjela je u Švicarskoj, točnije u Lozani gdje je s roditeljima i dvije sestre stigla kao izbjeglica tijekom rata u BiH.

– Kad je počeo rat u BiH S.S. je imala nepune 4 godine. Njeni otac i majka, inače moji bliski rođaci, rodili su tri kćerke koje su bile izuzetno nadarene i vrijedne, tako da su bile ponos cijele obitelji. Ona je , opet, bila posebna, inteligentna, završila u roku pravni fakultet u Švicarskoj, upisala master studij i završila jedan semestar, a onda se rodila ljubav između nje i jednog momka iz Kozarca koji je, također, živio u Švicarskoj. Taj momak niti izgledom niti ponašanjem, nikad nije odavao sliku mladića koji bi jednog dana mogao otići na sirijsko ratište. I on i ona, naprosto, sličili su na svoju generaciju – mladi, opušteni, veseli – priča za sarajevski list bliski rođak S.S, koji je zbog interesa postupka njenog povratka u BiH govorio pod uvjetom anonimnosti.

Sa svojim izabranikom S.S se vjenčala u prosincu 2014. godine u Švicarskoj. Šest mjeseci kasnije ona i njen muž otputovali su u Barcelonu na, kako su govorili „ turističko putovanje“. Iako su i njeni i roditelji njenog supruga s radošću iščekivali njihov povratak kući, ubrzo su im se djeca javila iz Turske i priopćila da odlaze u Siriju. Kako navodi Avazov sugovornik, bio je to stres i za jedne i za druge roditelje od kojeg se do danas nisu oporavili.

Sarajevski odvjetnik Džemail Bećirović, zastupnik je obitelji S.S pred nadležnim institucijama BiH u zahtjevu da njoj i njenoj dvoipolgodišnjoj djevojčici bude dopušten povratak u zemlju, s obzirom na to da je državljanka BiH, kao i da ima prijavljenu adresu na kojoj bi nakon povratka boravila.

Bijeg iz kampa

-Moja klijentica se nalazi u kampu El Roj na sjeveru Sirije i želi da se vrati u BiH bez obzira na zakonske konzekvence koje bi prema njoj bile primijenjene. Njen suprug se, također, nalazi zatočen u muškom kampu, nekih dvadesetak kilometara udaljenom od kampa u kome je ona smještena. Koliko sam čuo , prilično je bolestan. Pokušao je pobjeći iz tog kampa kako bi se vratio u BiH, bez obzira na to što ga ovamo čeka, ali su ga uhvatili i ponovo vratili u kamp. Osim u jednom slučaju kada mu je bilo dopušteno da na nekoliko minuta vidi dijete, S.S s njim nema kontakata. Ono što sam čuo od njenih roditelja, posebno od sestre koja povremeno kontaktira s njom, u kampu u kome boravi mnogo je žena i djece bivših boraca ISIL-a iz raznih europskih država. O broju žena iz BiH, kako mi je rekla njena sestra S.S nije smjela davati informacije putem telefona – navodi odvjetnik Bećirović.

Odvjetnik Bećirović navodi da čini sve prema nadležnim institucijama kako bi njegovoj klijentici bio omogućen povratak u BiH, smatrajući da je na državi da, shodno važećim propisima, nakon povratka svake osobe koja se sumnjiči da je boravila na ratištu u Siriji, pa i njegove klijentice, provede zakonski postupak.

Ničim nisu odavali sliku osoba koje bi otišle ratovati.
S fotografije snimljene 2015.godine u danu odlaska S.S i njenog supruga na put u Barcelonu, a koja je u posjedu sarajevskog lista, vidi se da je riječ o mladim i sretnim osobama, koje svojim izgledom ne odaju prepoznatljivu sliku pripadnika nekog od radikalnih pokreta, posebno ne onih koji bi svoju mladost podredili ratnim ciljevima države s kojom nemaju nikakvih dodirnih točaka. Prema navodima rođaka S.S, švicarske vlasti došle su do podataka o osobama koje su vrbovale njenog supruga za odlazak na ratište u Siriju.

Nemaju objašnjenje zašto su otišli u Siriju

– Nedavno je majka moje klijentice dolazila kod mene u Sarajevo u nadi da dobije bilo kakve informacije o mogućnosti izbavljenja svoje kćerke iz kampa u Siriji. Ispričala mi je da joj kćerka, iako rjeđe, kontaktira telefonom s obitelji u Švicarskoj, čak im je poslala i fotografije svoje kćerke. Nisam joj mogao reći nikakve ohrabrujuće vijesti kad je u pitanju postupak povrata naših državljana sa sirijskog ratišta, premda sam, kao odvjetnik u konkretnom slučaju poduzeo sve što zakon nalaže. Saznao sam još da mnogi od potencijalnih povratnika sa sirijskog ratišta, kako među ženama, tako i među muškarcima su izuzetno depresivni, bolesni , mnogi ni danas ne mogu objasniti zbog čega su otišli u Siriju – navodi odvjetnik Bećirović.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori