J. Jović: Gong protiv Šuice, Plenković protiv Gonga

Vrijeme:1 min, 57 sec

 Recept za uspješnu političku karijeru

Neobično gnjevno osvrnuo se premijer Andrej Plenković na Gong, udrugu koja, kako on tvrdi, na crti SDP-a vodi kampanju GonGOmeđu zastupnicima Europskog parlamenta protiv Dubravke Šuice, kandidatkinje za jedno od potpredsjedničkih mjesta u Europskoj komisiji.

Gong je nazvao lijevom nevladinom kvazineovisnom organizacijom, koja sve čini ne bi li na neki način poljuljala stav pojedinih zastupnika o hrvatskoj kandidatkinji. Na Plenkovićevu su se reakciju, dakako, nadovezali i drugi njegovi najbliži suradnici.

Premijer je otkrio Ameriku. Ova udruga, kao uostalom i brojne druge, već dvadeset i više godina ne djeluje kao neovisna i nepolitična organizacija, već baš kao vrlo angažirana skupina aktivista na čijoj su meti ljudi, stranke i mišljenja, koja spadaju u tzv. desni spektar političke arene.

Njihov bivši direktor Dragan Zelić sada je tajnik SDP-a. Pa zašto je onda predsjednik HDZ-a reagirao tek sada, i to ovako žestoko? Odgovor leži u onoj staroj poslovici koja govori da pas ne laje radi sela (pa ni radi Hrvatske), nego radi sebe. Izbor Dubravke Šuice treba poslužiti kao dokaz uspješnosti politike stranke i kao dokaz priznanja toj politici. U pitanju je i osobni kreditni rejting samog predsjednika.

A možda na koncu ispadne da premijer brani neobranjivo. Gong eurozastupnici postavlja škakljiva pitanja o velikoj imovini, vrijednoj navodno pet Šuicamilijuna eura, za koju nema pokrića u njezinim legalnim primanjima, o čemu su pisali i brojni mediji, a sve skupa je ostalo bez njezina pravog i punog odgovora, osim što je prozvala „digitalne platforme“ da lažu, mrze i ruše demokraciju.

Bivša gimnazijska profesorica i gradonačelnica Dubrovnika potječe iz najsiromašnijeg dijela siromašne Imotske krajine, nepogrešivo uvijek zna tko će pobijediti u stranci da bi mu se na vrijeme primakla, iza ramena svakog novog vođe ona stoji s ledenim smiješkom na licu poput onog „performera“ Siniše Labrovića, nikada neće propustiti priliku pohvaliti svog šefa, lako je žrtvovala svjetonazore svojih predaka u ime europskog modernizma, za sebe će kazati da ne zastupa hrvatske nego europske građane u europskim institucijama.

Mora se priznati, Dubravka Šuica ima viziju, zna svome petku post i kad sebi nešto zacrta u životu, ne libi se to i ostvariti. I tko misli napraviti solidnu političku karijeru, mora slijediti njezin beskompromisni put. Jest, istina je i kad se visoko uspenješ svi te odozdo gledaju, mnogi i iz puke zavisti.

Josip Jović
Slobodna Dalmacija

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)