VIDEO: Američka policija objavila službenu snimku policajaca kako vode crnca na uzici

Vrijeme:1 min, 37 sec
Policijska postaja Galveston objavila je službenu snimku događaja koji je u kolovozu zaprepastio cijelu naciju, javlja BBC. Naime, tada su policijski službenici na konjima ulicama tog grada vodili uhićenog Afroamerikanca na svojevrsnoj uzici.

Cijela scena je mnoge podsjetila na mračna vremena američkog robovlasništva.

“Kada su vukli Donalda Neelyja niz cestu konjima i konopcem, kao da su vukli cijelu našu (crnačku) zajednicu niz cestu. Ovo nije 1819. Ovo je 2019. A taj prizor vraća nas u 1819. – kao da su to lovci na odbjegle robove, a Donald Neely je rob – s konjem i konopcem na kojem ga vode ulicom”, komentirao je tada skandal odvjetnik za ljudska prava Benjamin Crump.

“Ovo neće dobro izgledati“

Na službenoj videosnimci događaja koju je u srijedu objavila policijska postaja Galveston, čuje se kako jedan od policajaca više puta ponavlja kako “ovo neće dobro izgledati“.

Podsjetimo se, policija je u kolovozu uhitila 43-godišnjeg Donalda Neelyja zbog ometanja posjeda. Vezali su mu ruke iza leđa i vodili gradom na povodcu.

Policija je tada priopćila kako se nije radilo o uzici, već o traci koja je bila pričvršćena za lisice kojima je Neely bio vezan.

“Iako se ova tehnika korištenja konja za transport osobe tijekom uhićenja smatra najboljom praksom u nekim scenarijima, kao što je kontrola mnoštva, ta praksa nije ispravno korištena u ovom slučaju”, izjavio je u kolovozu Vernon Hale III, šef policije u Galvestonu, i dodao kako su policajci donijeli lošu prosudbu te da su mogli čekati vozilo za prijevoz na lokaciji uhićenja.

Obitelj: Tretirali su ga kao životinju

Odvjetnica obitelji Neely Melissa Morris otkrila je da je Donald Neely već sedam godina beskućnik, da boluje od bipolarnog poremećaja, da je prestao uzimati lijekove i da ga je obitelj tražila kad je fotografija postala viralna na društvenim mrežama.

Fotografiju je na Facebooku objavila i šogorica uhićenog Christin Neely koja je u statusu na Facebooku prozvala policiju da su ga tretirali kao životinju.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)