GALIĆ ZA HMS: Ministarstvo sigurnosti vršilo pritisak da se policiji iz FBiH omogući dolazak na granicu sa Srbijom i C. Gorom; to je nezakonito

Vrijeme:3 min, 15 sec

U Graničnoj policiji BiH potvrđeno je za Hrvatski Medijski Servis da je bilo pritisaka da se izvrši potpisivanje sporazuma između Ministarstva sigurnosti BiH i Granične policije kojim bi se omogućilo da na istočnu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom mogu doći i pripadnici policije iz Federacije BiH.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić dostavio je primjedbe na taj sporazum koji mu je proslijeđen iz Ministarstva sigurnosti BiH i ustvrdio da za tako nešto ne postoje pretpostavke.

Nije u skladu sa zakonom

Galić je za HMS rekao da to što se predlaže nije u skladu sa Zakonom o Graničnoj policiji BiH.

– Samo Granična policija BiH može zahtijevati podršku odgovarajućih nadležnih institucija, policijskih tijela i agencija za provođenje zakona u BiH, i samo u slučaju da je ozbiljna opasnost po opću sigurnost ili javni red, utvrđena od strane nadležnog tijela, na način da direktor Granične policije BiH predloži donošenje Odluke o traženju podrške , a tek onda Ministarstvo sigurnosti u dogovoru s nadležnim agencijama za provođenje zakona u BiH, entiteta i Brčko Distrikta- rekao je Galić.

Nejasan pojam “istočna granica BiH”

Galić ističe da iz “sporazuma” koje mu je proslijeđeno iz Ministarstva sigurnosti da se u predloženom sporazumu navodi pojam „istočna granica BiH“.

– Smatram da iz samog Sporazuma nije jasno na koji dio teritorije Bosne i Hercegovine se odnosi, s obzirom na to da pojam kao takav nije korišten u pozitivnim zakonskim propisima koji tretiraju oblast granične kontrole, niti je u samom sporazumu to detaljnije definirano. Naglašavamo da Granična policija BiH u skladu sa svojim nadležnostima obavlja policijske poslove vezane za nadzor i kontrolu prelaska granice BiH, te da se ti poslovi obavljaju na državnoj granici BiH prema Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, te na međunarodnim graničnim prijelazima na aerodromima – precizira Galić.

GP BiH već ima potpisane sporazume

Ističe da je iz predloženog sporazuma nejasno što to Ministarstvo sigurnosti hoće, te je li Ministarstvo sigurnosti BiH nadležno za nadzor granice i da mu se pruža pomoć u nadzoru granice. Galić se pita hoće li Ministarstvo sigurnosti BiH imenovati rukovodeće službenike iz ministarstva u provođenju ovog sporazuma.

– S obzirom da je predmet sporazuma pružanje pomoći i operativna suradnja u nadzoru granice, te da je navedena problematika u isključivoj nadležnosti Granične policije BiH, mišljenja smo da za takav posao nije nadležno Ministarstvo sigurnosti. Smatram da nije potrebno da se kao strana potpisnica sporazuma navodi Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, s obzirom da sa ovim ministarstvom Granična policija BiH već ima potpisan sporazum koji se u cijelosti i bez problema implementira – kazao je Galić za HMS.

Ne brisati sporazum s MUP-om RS

Dodao je da sporazum koji je Granična policija potpisala s MUP-om Republike Srpske ne treba brisati kako je to planiralo Ministarstvo sigurnosti BiH u “sporazumu” koji je dostavilo Graničnoj policiji. Naglašava da Granična policija BiH, osim s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, ima zaključene Sporazume o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice i s Policijom Brčko distrikta BiH, te Ministarstvima unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, Posavske županije, Zapadnohercegovačke županije, Herceg-bosanske županije, dok je u postupku zaključivanje sporazuma s Ministarstvom unutarnjih poslova Unsko-Sanske županije.

Galić ističe da je i FMUP-u nedavno ponuđeno potpisivanje sličnog Sporazuma o operativnoj suradnji u nadzoru granice, ali u okviru njegove zone odgovornosti, dakle na području Federacije BiH te da još uvijek nisu dobili povratni odgovor, niti izjašnjenje.

Podsjećamo, ranije su pojedini mediji iz Republike Srpske objavili kako su predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović vršili pritisak na direktora Granične policije BiH Zorana Galića da se pripadnicima FUP-a dopustio ulazak u RS i vršenje nadzora granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom. Prema istom izvoru Galić je takvu inicijativu odbio jer se radi o kršenju ustavnih i zakonskih odredbi. Naknadno se javnosti obratio ministar Šarović koji tvrdi da nije prisustvovao spomenutom sastanku.

 

B.G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)