– Političari se moraju pomiriti s tim. Snaga koja pokreće vlak zvani BiH i vodi ga naprijed mora biti “made in BiH” – rekao je Inzko.

Poručio je da je potrebno što prije formirati organe vlasti na svim razinama, imajući na umu međunarodne obveze BiH, te da nema sumnje da je to preduvjet za reforme neophodne na putu integracije u EU.

Inzko je ukazao da je BiH statistički među najsiromašnijim zemljama u Europi, te da su neophodne reforme koje će pomoći da se poboljšaju uvjeti života.

– Proces EU integracije pružit će BiH potrebnu podršku u provođenju neophodnih reformi da bi se zemlja pripremila za rješavanje izazova koji proizlaze iz punog članstva u EU. To nije lak zadatak – rekao je Inzko za Oslobođenje.

Smatra da se to može postići uz političku volju i podršku stanovništva, ali da je, kako je rekao, BiH potrebno neko osvježenje.

Naglasio je da nema sumnje da će, kada BiH odlučnim korakom krene naprijed, međunarodna zajednica biti tu da pomogne, možda čak više nego prije.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.