SVETAC DANA: Sveta Teodora Guérin

0
Francuska i američka redovnica, utemeljiteljica Družbe sestara Božje providnosti. S dubokim povjerenjem u Boga otvarala je sirotišta, škole i ljekarne za siromašne.

Današnja sveta zaštitnica je Teodora Guérin, francuska i američka redovnica, utemeljiteljica Družbe sestara Božje providnosti. Rodila se 2. listopada 1798. kao Anne-Thérèse Guérin u malenom francuskom selu u Bretanji, u  posebno teško vrijeme za katolike. Kći je Laurenta Guérina, časnika u Napoleonovoj mornarici i Isabelle Lefèvre. Djevojčicu je podučavala majka, a prvu pričest primila je u desetoj godini. Već tada je povjerila svećeniku želju da postane redovnica. Mala Ana Tereza često je tražila samoću na stjenovitim obalama u blizini svog doma. I tamo je posvetila sate meditacijama, razmišljanjima i molitvama. Kad je imala petnaest godina, ubili su joj oca, a majka, shrvana bolom, pala je u duboku depresiju. Anne-Thérèse je tada preuzela odgovornost za cijelo kućanstvo, za majku, sestru Marie-Jeanne, kuću i vrt. Sestrama Božje providnosti pristupila je 1823. i uzela redovničko ime Teodora, a 1831. položila vječne zavjete. Djelovala je kao učiteljica u Preuilly-sur-Claiseu, Rennesu i Soulainesu, ali je usput neprestano pomagala siromasima i nevoljnicima. Na poziv američkog biskupa iz Vincennesa, u listopadu 1840. uputila se u Ameriku s još pet sestara svoje družbe.

Nastanile su se u naselju Saint Mary-of-the-Woods, u Indiani, gdje su živjele i radile na jednoj farmi. Tamo je sestra Teodora osnovala novi red, Sestre Božje providnosti i postala njegova poglavarica. Bila je to mlada zajednica koja je služila Bogu odgajajući djecu i brinući se o bolesnima, siromašnima i umirućim. Sestre su 1841. otvorile akademiju za djevojke, najstariji katolički ženski koledž u Sjedinjenim Državama, koji je kasnije izrastao u ugledni fakultet, Saint Mary-of-the-Woods College. Majka Teodora osnovala je škole i u mnogim drugim gradovima u Indiani i Illinoisu te muško i žensko sirotište u Vincennesu. Otvarala je i ljekarne, u kojima su siromasi mogli lijekove nabaviti besplatno. Bila je izuzetno uspješna, poštovana i voljena osoba. Imala je posebnu sposobnost razvijanja dobrih osobina u ljudima kako bi mogli ići dalje tamo gdje se činilo da je nemoguće doći. Voljela je Boga, sestre, Crkvu, ljude kojima je služila. Nikad nije isključila nijednu osobu iz svojih molitvi i pokušala je svima približiti Boga kako bi živjeli bolji život. Vjerovala je Bogu i znala da s njim ništa nije nemoguće. U životu je mnogo trpjela, prevladala je mnoge probleme i vremena u  kojima su ljudi prema njoj postupali nepravedno. U tim se situacijama majka Teodora uvijek očitovala kao prava Božja mladenka. Preminula je nakon kraće bolesti 14. svibnja 1856. u 57. godini života. Tijekom svoje misije bila je utjeha za bezbroj ljudi. Poruka koju prenosi budućim naraštajima njezin je vlastiti život u kojem se isticala iskrenost, ljubav i vjera. Njezine relikvije nalaze se u tamošnjoj crkvi Bezgrešnog Začeća. U vrijeme Teodorine smrti, njezina redovnička družba narasla je na 67 časnih sestara, 9 novakinja i 7 kandidatkinja, a danas broji oko 400 redovnica koje djeluju u Sjedinjenim Državama i Aziji. Blaženom ju je 1998. proglasio papa Ivan Pavao II, a svetom 2006. papa Benedikt XVI. Zaštitnica je biskupije Lafayette u Indiani.

Koju snagu duša dobiva u molitvi! Kako je sladak mir usred oluje koju molitva nalazi u Isusovu srcu! Ali … kakvu utjehu pružaju oni koji se ne mole? “Ove je riječi majka Teodora Guérin napisala nakon što je preživjela jaku oluju u otvorenom moru.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara