Prije 21 godinu sveti Ivan Pavao II. proglasio Alojzija Stepinca blaženim

Vrijeme:1 min, 12 sec

S ponosom se sjećamo 3. listopada 1998. godine, kada je u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, Papa Ivan Pavao II., prilikom svog drugog pohoda Hrvatskoj proglasio blaženim zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca.

Samim činom uzdignuća kardinala Alojzija Stepinca na čast oltara Papa je dopustio njegovo slavljenje kao blaženika u Crkvi. Prilikom tog svečanog čina Papa Ivan Pavao II. izgovorio je slijedeće riječi, koje su za sve nas bile razlogom velike radosti i utjehe, i kao potvrda ljubavi prema Crkvi u Hrvata i ovom njezinom najvećem Pastiru:

»Pred očima Presvete Djevice ugledni sin ove blagoslovljene zemlje biva uzdignut na čast oltara, o stotoj obljetnici svojega rođenja. Ovo je povijesni događaj u životu Crkve i vaše nacije. Podnijevši na svojem tijelu i duhu okrutnosti komunističkog sustava, jedan od istaknutih likova Katoličke Crkve, zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac sada se povjerava sjećanju svojih sunarodnjaka s blistavim znamenjem mučeništva«.

Na današnji dan, ali 1946. godine, Stepinac je održao svoj obrambeni govor pred jugoslavenskim sudom. Tom je prilikom izjavio: „Na sve tužbe, koje su ovdje protiv mene iznesene, odgovaram da je moja savjest mirna, makar se publika tome smijala, izjavljujem pred Bogom, narodom, diplomatskim zborom, da sam potpuno nevin, a povijest će pravo ocijeniti sav moj rad. Sada se ne kanim braniti niti apelirati protiv osude. Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje, nego, jer mi je savjest čista pripravan sam svaki čas i umrijeti.”

 

A.B./Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)