Jugosrpski mediji i pojedinci u Hrvatskoj izmišljaju da je fra Sokol bio doušnik Nijemcima

Vrijeme:1 min, 59 sec

Predsjednica svečano otvorila galeriju „Fra Bernardin Sokol“ na Badiji kod Korčule

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila je 17. rujna umjetničku galeriju „Fra Bernardin Sokol“ u franjevačkom samostanu na Badiji, kod Korčule, uz stalni postav akademskih kipara i slikara Izvora Oreba i Emilije Karlavaris. Galerija nosi ime po Fra Bernardinu Sokolu, znamenitome muzikologu i pedagogu koji je smaknut nakon što je odveden iz samostana na Badiji 1944. godine, a tijelo mu je danima kasnije pronađeno na obali kod SokoolOrebića. Fra Bernardinu Sokolu posthumno je ove godine dodijeljeno ”Priznanje za iznimna dostignuća značajna za Dubrovačko-neretvansku županiju”. Na otvorenju galerije bio je župan Nikola Dobroslavić, sa zamjenikom Joškom Cebalom i drugim visokim uzvanicima.

U prigodnome obraćanju pred velikim brojem nazočnih, Predsjednica RH je rekla: „Ljubav kao temelj naše vjere snažnija je od svakog zla i zato danas slavimo pobjedu plemenite vjere u snagu života, kulture i glazbe kojoj je fra Bernardin bio posvećen cijeloga života.“

Za spomenik i galeriju na Badiji predsjednica Grabar-Kitarović kazala je da će ostati trajan podsjetnik na njegovo životno djelo te je zahvalila umjetnicima, „rođenom Korčulaninu Izvoru Orebu i Emiliji Karlavaris, autorici biste fra Bernardina, koji su svojim djelima uveličali vrijednost galerije koju večeras otvaram“.

„Zahvaljujem franjevačkom redu i Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji na svemu što čine za očuvanje vrijednosti Sokol spomenikovoga prekrasnog samostanskog zdanja i uspomene na one koji su ostavili trag u našoj povijesti i čije nas djelo nadahnjuje za sva dobra djela kojima svojoj domovini želimo ostvariti što bolju budućnost“, kazala je Predsjednica prilikom otvorenja galerije.

Fra Sokol je rođen u Kaštelima. Bio je izniman hrvatski crkveni i svjetovni glazbenik, glazbeni publicist, skladatelj, teolog, muzikolog, dobar polifoničar i izraziti melodičar. Važan u udjelu franjevačke glazbe u hrvatskoj glazbenoj baštini. Skladao je mise, crkvene skladbe, svjetovne skladbe, Angeluse i instrumentalne skladbe. Važno je ime hrvatske glazbe 20. stoljeća u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Nije se bavio politikom. No, jugokomunističke okupacijske snage su ubijale mnoge časne hrvatske ljude pod izgovorom da su narodni neprijatelji. Nije fra Sokol jedini fratar i svećenik koji je bez razloga okrutno ubijen.

Želeći omalovažiti značenje ovoga događaja i lika muzikologa fra Sokola, jugosrpski mediji i pojedinci u Hrvatskoj ovih su dana pisali da je ubijeni fra Sokol dojavljivao, odnosno Nijemcima izdavao partizane. Tim pričama bez ikakva dokaza zapravo su pokušali opravdati okrutni partizanski zločin nad ovim znamenitim hrvatskim fratrom.

Hrvatski tjednik

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori