Anđeli čuvari su čisti duhovi, savršena stvorenja Božja, koji neprestano gledaju Božje lice i uživaju u Njegovoj ljubavi i blizini. Bog im je povjerio zadatak da nas vode, štite i čuvaju.

Crkva danas slavi Svete anđele čuvare. Anđeli su čisti duhovi, savršena stvorenja Božja, obdareni razumom i slobodnom voljom, posve jednostavne naravi, besmrtni, nepromjenljivi i ljudskim tjelesnim očima nevidljivi, slave Stvoritelja i izvršavaju njegove naume. Neprestano gledaju Božje lice i  uživaju u Njegovoj ljubavi i blizini. Ne podliježu fizičkim ograničenjima niti zakonima propadljivosti. Biblija anđele spominje na više mjesta. Evanđelist Matej je zabilježio Isusove riječi: ‘Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih malenih, jer anđeli njihovi, kažem vam, na nebesima neprestano gledaju lice Oca moga nebeskoga!’ Sveto pismo kazuje te naglašava: “Od djetinjstva do smrti ljudski je život okružen njihovom zaštitom i zagovorom. Svaki vjernik ima uza se anđela kao čuvara i pastira da ga vodi u život. Već na zemlji kršćanski život po vjeri sudjeluje u blaženom društvu s anđelima i ljudima koji su sjedinjeni u Bogu” (KKC 336).

Anđeli čuvari nas štite, vode i brane od svakoga zla. Oni su među nama, oko nas, blizu nas, svugdje. Bog nas je dao njima na brigu: ”Jer je on dao svojim anđelima da se brinu za tebe; da te čuvaju na svim putevima tvojim. Na svojim rukama će te nositi: da se tvoja noga ne spotakne o kamen.” (Ps. 90: 11-12). Bog im je povjerio zadatak da nas štite i čuvaju. Oni su nam kroz život vođe, svjetlo, obrana i pomoć. Oni nas na nevidljiv način pomažu u borbi protiv tamnih paklenih sila (Ef 6, 12), i vode nas prema nebu. Preko glasa savjesti nas bez prestanka podsjećaju na ono što je sveto, savršeno, Bogu milo i upozoravaju čega se imamo kloniti, što činiti da u raj dođemo. Ujedno bez prestanka mole Boga za nas, da s Božjom pomoću ostvarimo što ne možemo svojim slabim silama. Zahvaljujmo Bogu koji nam ih je dao. Štujmo svoje anđele čuvare slušajmo njihov glas, jer govore u ime Božje. Zazivajmo ih često potrebi pogibli. Kad molimo, mislimo da anđeli s nama mole na zemlji kao što će nama slaviti Boga kroz svu vječnost. Radujmo se što imamo, tako dobre i moćne pratioce, pomoćnike u životu. Neka i ovaj današnji spomen na anđele čuvare, koji Crkva stavlja pred nas, podsjeti na to kakvo je blago čovjeku ponuđeno i kakve mogućnosti imamo kao vjernici.

 Posebnu svetkovinu svetih anđela čuvara za države Austrije ustanovio je Pavao V (g. 1608). Klement X (g. 1670) protegnuo je svetkovinu na cijelu Crkvu.

Molitva anđelu čuvaru

Moj Sveti Anđele Čuvaru, Tebe mi je Gospodin Bog dao za pratitelja kroz čitav moj život. Spasi me za vječnost i izvrši na meni svoju dužnost koju Ti je dala Božja ljubav: potresi me u mojoj ravnodušnosti, vuci me u mojoj slabosti, skreni me sa moga krivoga puta, otvori mi oči za Boga i za Križ, zatvori mi uši za sve zamamnosti zloga neprijatelja. Bdij nada mnom kad spavam I učini da jednom budem s tobom u nebeskoj radosti. Amen.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.