ŠIROKI BRIJEG: Ministrica kulture FBiH Zora Dujmović svečano otvorila “Dane europskog nasljeđa zapadne Hercegovine”

Vrijeme:2 min, 25 sec
Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović danas je u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu svečano otvorena manifestacija „Dani europskog nasljeđa zapadne Hercegovine“. Radi se o 23. izdanju spomenute manifestacije, a prvi put se odvija na području Županije Zapadnohercegovačke, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

 

Ministrica kulture Zora Dujmović kazala je kako se spomenuta manifestacija ustanovila i provodi prema preporukama Europske komisije i Vijeća Europe, a da se konačno došlo i u ŽZH koja, kako kaže, uistinu ima što pokazati.

„Ova manifestacija na jedan prihvatljiv i zanimljiv način daje doprinos razvoju kulture. Do sada smo ovom manifestacijom „prošarali“ kroz cijelu Federaciju BiH, a ovaj put smo u ŽZH. U 2 grada i dvije općine; Širokom Brijegu i Ljubuškom te u Posušju i Grudama. Očekujem i vjerujem kako ćemo manifestaciju uspješno realizirati“, kazala je Dujmović naglasivši kako značajnu ulogu u realizaciji projekta imaju lokalna i žpanijska vlast kao i sami kulturni djelatnici.

Istaknula je kako je najznačajniji zadatak manifestacije prikazati bogatu kulturnu tradiciju te mnoštvo suvremenih ostvarenja.

-Sa velikim zadovoljstvom otvaram manifestaciju „Dani europskog nasljeđa u zapadnoj Hercegovini“, rekla je Dujmović.

Na pitanje novinara što je stvarni cilj ove manifestacije federalna ministrica kulture kazala je kako se ovime želi promovirati baština naših naroda te da je posebno veseli zainteresiranost bladih ljudi za ovaj i slične projekte pa je uvjerena da će se kulturna baština naših krajeva sačuvati od zaborava.

Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znano9sti, kulture i športa ŽZH, novinarima je kazala kako joj je iznimno zadovoljstvo što su gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz spomenute županije podržali ideju i inicijativu federalne ministrice Dujmović.

„Zahvaljujem svima koji sudjeluju u ovoj manifestaciji. Počeli smo s Franjevačkom galerijom, kasnije idemo na Kočerin i u muzej u gorici. Sutra je planiran obilazak Ljubuškog gdje će biti organiziran okrugli stol na temu kulturnog nasljeđa zapadne Hercegovine“, kazala je ministrica Mukulić.

Načelnik Posušja Branko Bago kazao je da je iznimno počašćen što se na području ŽZH obilježava ova hvale vrijedna manifestacija.

„Uistinu imamo dosta kulturne baštine koju ćemo na ovaj način lakše zaštititi. To smo i do sada radili, ali će nam ovaj projekt na tome dodatno pomoći“, rekao je Bago.

Inače, manifestacija će se kroz dva dana odvijati na cijelom području ŽZH. Nakon Širokog Brijega program se seli u obližnji Kočerin, a nakon toga se ide u obilazak muzeja u grudskoj Gorici, kao i obnovljenog kompleksa na području Peć Mlina u Dinovcima. Manifestacija se sutra seli u Ljubuški gdje će se posjetiti Humac. Također, planiran je i spomenuti okrugli stol, asvečano zatvaranje bit će u hotelu „Bigeste“ u Ljubuškom gdje će se dodijeliti povelje i priznanja zaslužnim pojedincima.

Dan europskog nasljeđa je manifestacija koja se diljem Europe održava od 1991. godine, a pokrenuta je na inicijativu Vijeća Europe i Europke komisije. Iako se u Federaciji BiH obilježava već 23 godine ovo je prvi put da se provodi na području Županije Zapadnohercegovačke.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori