Mr.sc. Jure Šimić slobodan je nakon 10 godina progona

Vrijeme:54 sec

Magistar veterine, pjesnik, kroničar i ratni predsjednik Kriznog stožera Bjelovara – Jure Šimić, je u srijedu, 2. listopada 2019. oslobođen optužbi za ratni zločin na Županijskom sudu u Rijeci nakon deset godina iscrpljujućeg procesuiranja.

Da se podsjetimo, gospodina Šimića uhitili su i potom teretili za odgovornost za smaknuće trojice časnika Jugoslovenske narodne armije 29. rujna 1991. iako on nije imao ovlasti zapovijedanja, a postojala su i vještačenja iz kojih je bilo razvidno da su trojica stradalih poginula od eksplozivnih, a ne prostrijelnih rana. Time se tvrdnja Jure Šimića da je riječ o političkom procesu posve obranjiva.

Deset godina biti taoc pravosuđa, putovati iz Bjelovara u Rijeku na iscrpljujuća i često otkazivana ročišta podsjećaju na najbrutalnije metode perfidnog slamanja politički nepodobnih. Hrvatsko pravosuđe je i dalje sustav za političke odmazde.

Nakon što je sutkinja Jesenka Kovačić pročitala rečenicu da se okrivljenik oslobađa, sudnicom se razlijegao pljesak sedamnaest članova javnosti kojima je dozvoljen ulazak. Ostali su morali čekati ispred zgrade suda. Odvjetnik tužitelja, Ljubiša Drageljević nije bio prisutan čitanju presude.

Troškove desetgodišnjeg procesa snosi RH.

 

Vedrana Spadoni Štefanić, Hrvatsko nebo

Odgovori