ZA NEPOVJEROVATI: Na 28 posto teritorija FBiH živi više od 1,2 milijuna ljudi, a na 19 posto 84.000

Vrijeme:54 sec

Federacija BiH, kao i Bosna i Hercegovina, karakteristična je i po ogromnim disproporcijama između županija u gustoći naseljenosti stanovništva, piše Hrvatski Medijski Servis.

Dok su neka područja prenapučene druga su gotovo pusta. Usporebe radi u prostorno najvećoj županiji u Federaciji BiH, Hercegbosanskoj koja obuhvaća čak 19 posto teritorija ovog entiteta, živi, prema popisu stanovništva iz 2013. tek 84.000 stanovnika. S druge, pak, strane prostor triju većinski bošnjačkih županija Sarajevske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske, tek je za 9 posto prostorno veći od HBŽ, a ima 14 puta više stanovnika. Na prostoru ove tri županije koji zajedno obuhvaća 28 posto teritorija FBiH obitava 1, 2 milijuna stanovnika.

Disproporcija u naseljenosti pojedinih područja FBiH je još izraženija ako se usporedi, primjerice područje triju većinski srpskih općina u Hercegbosanskoj županije- Drvara- Grahova i Glamoča koje čini  više 10 posto teritorija FBiH s primjerice prostorno približno jednakim Tuzlanskim kantonom. U spomenute tri općine živi tek nešto više od 13.000 stanovnika, dok je na prostoru Tuzlanskog kantona nastanjeno čak 34 puta više ili 445.000 stanovnika.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori