RADMAN S JERKOVIĆEM I KOMARICOM: Nastavit ćemo pomagati Hrvatima u ostvarenju jednakopravnosti u BiH

Vrijeme:1 min, 40 sec

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman susreo se danas u Banja Luci s biskupom Franjom Komaricom i hrvatskim potpredsjednikom Republike Srpske Josipom Jerkovićem, te posjetio niz hrvatskih institucija kojima je najavio nastavak potpore kako bi opstali i ostvarili jednakopravnost, a njihova država ostvarila europsku perspekrivu.

Tijekom posjeta Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci, hrvatskog šefa diplomacije dočekao je banjolučki biskup, msgr. Franjo Komarica i predstavnici biskupije. Tom prigodom ministar je istaknuo snažnu potporu banjolučkom biskupu monsinjoru Komarici i biskupiji u njihovim nastojanjima za opstanak i ostanak Hrvata u BiH. Pri tome je naglašeno kako su se Hrvati katolici u ovome entitetu u tri desetljeća suočavali s brojnim iskušenjima i patnjama.

“Skrb o Hrvatima u BiH ustavna je obveza RH te se provodi kontinuirano u cilju ostanka i opstojnosti hrvatskoga naroda, kao jednoga od tri ravnopravna i konstitutivna naroda u BiH. U interesu je RH i Vlade RH da Hrvati u BiH žive i ostvaruju svoja prava po Daytonskom sporazumu i Ustavu i da ostanu u svom zavičaju“, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Dodao je kako će Hrvatska nastaviti skrbiti i pomagati u ostvarenju jednopravnosti sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini, te europske perspektive ove zemlje.

„Obveza nam je zauzeti se za interese jednakopravnosti, a posebice BiH u cjelini kao funkcionalne države s europskom perspektivom – RH je tu njezin najvjerniji podupiratelj”, istaknuo je ministar.

Ministar Grlić Radman održao je sastanak i s dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josipom Jerkovićem s kojima je razgovarao o položaju Hrvata u BiH. Tijekom posjeta Banjoj Luci ministar je posjetio i znamenitu trapističku opatiju “Marija Zvijezda”, koja predstavlja katoličku i hrvatsku, ali i istaknutu europsku baštinu.

Ministar Grlić Radman obišao je i Katolički školski centar „Ivan Merz“ koja je primjer uključivosti i tolerancije, te je posjetio je Socijalni centar Caritasa biskupije Banja Luka „Ivan Pavao II.“, gdje ga je monsinjor Miljenko Aničić, koji je i direktor Biskupijskog Caritasa upoznao s aktivnostima, radom i potrebama centra.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori