MEDICINSKI OTPAD MJESECIMA UGROŽAVA SKB MOSTAR: Na Uborak ne daju, nadležni se oglušili na problem

Vrijeme:2 min, 36 sec
U vezi s otpadom kod Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, a čije su fotografije iznesene u javnosti, danas su iz ove zdravstvene ustanove iznijeli pojašnjenje cijele situacije.

”Od početka blokade JP Deponija polovinom lipnja, bolnički komunalni otpad, u kojem ima ostataka hrane, pelena, praznih infuzijskih boce (plastičnih i staklenih-potpuno bezopasnih), se nakupljao na svim lokacijama na kojima su stavljeni kontejneri za komunalni otpad u bolnici”, kaže u reagiranju SKB Mostar koja, po procijeni, ima do 1500 kg takvog otpada dnevno, prenosi Pogled.ba.

Iz mostarske bolnice kažu kako su u vremenu trajanja blokade, hrpe na kojima su se nalazili kontejneri konstantno rasle, te se nije naziralo rješenje problema.

”U nekoliko navrata smo pokušali ponovno otpad odložiti na JP Deponija (Uborak), ali nam je isti u nekoliko navrata vraćen, jer su na reciklažnoj traci u otpadu primijećeni: prazne šprice (čiste), boce od infuzije (plastične i staklene, nije opasni medicinski otpad), pelene, prazne urinarne vrećice, razni sanitetski materijal s istekom roka važenja (nije opasni medicinski otpad) itd (uglavnom bezopasni bolnički otpad, koji nije opasan)”, stoji u priopćenju SKB Mostar.

”Osoblje koje radi na Uborku je sumnjalo da se radi o opasnom medicinskom otpadu, što nije točno, te su nam kamioni vraćeni. Polovinom srpnja smo odlučili da ćemo sav otpad koji se nalazi nataložen, bez obzira na to što se tu radi o bezopasnom bolničkom otpadu premjestiti na praznu lokaciju gdje će se graditi buduća Klinika za dječje bolesti, a sav budući da ćemo odlagati na JP Deponija (uslugu odvoza za nas vrši JP Parkovi). Moramo napomenuti da zbog nerazumijevanja institucija kao medicinski otpad (infektivni) još uvijek razdvajamo potpuno čiste sanitetske materijale kojima je istekao rok trajanja, i ostali materijal koji se po svim klasifikacijama ne svrstava u opasni medicinski otpad (infektivni), nego je to bezopasni bolnički otpad. Takav način razdvajanja ima svoju cijenu (jer trenutno kao opasan bolnički otpad, razdvajamo i neopasan bolnički otpad, jer on liči na opasni medicinski otpad-infektivni), koju mi trenutno nepotrebno plaćamo našim kooperantima po vrlo visokim cijenama”, naveli su iz SKB Mostar.

O ovom problemu – što je a što nije medicinski otpad – obavijestili su, kako tvrde, sve nadležne institucije, koje im nisu ponudile adekvatno rješenje za našu problematiku.

”Na dan 12.7.2019. u našu bolnicu došla je i Federalna inspekcija zdravstva. Otpad koji se trenutno nalazi na lokaciji buduće Klinike za dječje bolesti, smo odlučili ukloniti jer se otpad u kojima su se nalazili ostaci hrane ucrvao, te su se oko otpada (iz kojeg se širio nesnosan smrad) počeli pojavljivati glodari i muhe. Izravno se tu radilo se o epidemiološkoj opasnosti, a pored glavnog medicinskog objekta i o velikoj požarnoj opasnosti, koju smo mi morali na neki način riješiti. Budući da s otpadom nismo imali gdje (jer za nas nitko nije imao rješenje, niti se rješenje naziralo), a da sklonimo neposrednu opasnost od pacijenata i osoblja, donijeli smo takvu odluku. Ukoliko postoji način, i mjesto gdje bi mi taj otpad mogli odložiti, za takvu vrstu suradnje smo izrazito zainteresirani te je u našem najvećem interesu da se taj naš veliki problem nekako riješi”, navodi SKB Mostar.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)