J. Jović: HDZ kopni, SDP raste

Vrijeme:2 min, 7 sec

 Prostor za treću opciju je ponovno širom otvoren. Ima li ga tko ispuniti?

Iako, kad su u pitanju anketna istraživanja Promocije plus i sličnih agencija, valja biti rezerviran, ovo posljednje rujansko istraživanje o Jovićrejtingu političkih stranaka i predsjedničkih kandidata kao da potvrđuje ono što je vidljivo i golim okom. HDZ pomalo kopni dok SDP raste.

Zašto se SDP tako silovito oporavlja u odnosu na posljednje parlamentarne izbore i neposredno nakon njih, kada je bio pao i ispod Živog zida prilično je zagonetno, manje je zagonetno zašto vodeća stranka i pobjednica parlamentarnih izbora tone.

SDP ne nudi nikakav program, on ostaje na svojim konzervativnim titoističkim pozicijama i na galami o „fašizaciji“ društva, glumatajući nekakav moralni liberalizam, dok predsjednik Davor Bernardić daje uglavnom nesuvisle izjave koje nisu ništa više od pukog dišpeta spram vladajućih.

No, pokušaj njegova svrgavanja nije uspio, unutarnji sukobi su se smirili i to je svakako jedna od mogućih odgonetki spomenute zagonetke. Vrlo je važan i neočekivani uspjeh na euro-izborima, koji je osokolio i stranku i njezine pristaše, kao što ih je ohrabrila kandidatura Zorana Milanovića za predsjednika države.

U politici, kao i u športu vrijedi, međutim, pravilo da si jak onoliko koliko ti je protivnik slab. SDP osvaja teren zahvaljujući u prvom redu defenzivi HDZ-a te krivoj HDZ SDPtaktici i strategiji ove momčadi i njezina trenera.

Ova je stranka izgubila svoju prepoznatljivost sklapanjem koalicije sa svojim organskim protivnicima, pristajanjem na moralni relativizam stran kršćanskom svjetonazoru, odricanjem od usluga svojih najboljih reprezentanata, nametanjem autoritarnog načina vođenja te ignoriranjem volje, stavova i osjećaja vlastitog biračkog tijela.

Ni neuspjeh na europskim izborima, koji je bio vjetar u leđa suparniku, nije u tom smislu nagnuo vodstvo stranke staviti prst na čelo i potegnuti kočnice. Tek nekoliko demagoških poteza koji djeluju iznuđeno i neuvjerljivo.

Neka međunarodna priznanja u obliku promocije dviju žena u međunarodnim institucijama nisu nikoga posebno impresionirala. Neće ih impresionirati ni odustajanje od mirovinske reforme ili rast BDP-a. Svojom „centrističkom“ politikom izgubili su puno vlastitih birača, a one druge nisu niti će pridobiti.

Razlika između SDP-a i HDZ-a je manja od tri posto, a njihov ukupni zbir je 52 posto, što upućuje na mogućnost velike koalicije, ako se odnosi do izbora ne promijene. Naime, ostali kao da ne postoje. Jedino bi Most i Mislav Kolakušić jedva prešli izborni prag. Živi zid i Nezavisni su izvršili harakiri, a HNS, HSS i HSLS su još od prije pokojni.

Prostor za treću opciju je ponovno širom otvoren. Ima li ga tko ispuniti?

 

Josip Jović
Slobodna Dalmacija

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)