NAJAVA MIRE CERARA: Na pomolu blokada: Slovenija ne pušta Hrvatsku u Schengen bez prihvaćanja arbitražne presude

Vrijeme:1 min, 11 sec

U slovenskom je interesu da Hrvatska uđe u Schegenski prostor, rekao je u New Yorku ministar vanjskih hrvatskih sjevernih susjeda Miro Cerar.

No, kao i u svakoj tako eksplicitnoj političkoj izjavi postoji neko ali. Koje u ovom slučaju glasi: “Ali tek nakon što ostvari puno poštivanje svih demokratskih i pravnih standarda na kojima se temelji Europska unija”. Tako je Cerar reagirao na informacije da će Hrvatska 16. listopada dobiti zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u prostor Schengenskog sporazuma koji podrazumijeva ukidanje unutarnjih granica.

Šef slovenske diplomacije tvrdi da njegova zemlja snažno podupire proširenje Schengenskog prostora. To je naime u izravnom slovenskom interesu jer se u tom slučaju schengenska granica seli dalje na istok čime bi se Slovenija lišila obveze kontrole Schengenskog prostora.

Ali, navodi Cerar: “Vladavina prava jedan je od ključnih standarda koji moraju poštivati države koje kane ući u Schengen. A to uključuje poštivanje i provedbu međunarodnih sporazuma i odluka međunarodnih sudišta”. 

Prevedeno, Hrvatska će u Schengen kad prihvati odluku ad hoc Arbitražnog suda za granicu sa Slovenijom. Taj je Sud, prema odluci Hrvatskog Sabora, u svom radu dubinski kompromitiran nedozoljenim kontaktima slovenske agentice za rad suda i slovenskog suca. Nakon što su vijesti o tim kontaktima izašle u javnosti, Hrvatska je istupila iz arbitražnog procesa, ali je Sud nastavio svoj rad nakon što je izmijenio sastav sudaca. U konačnici Sud nije u sastavu imao hrvatskog suca.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)