Kandidati na austrijskim izborima iz BiH izmislili naciju i traže status nacionalne manjine

Vrijeme:1 min, 40 sec

Po prvi put za mjesto u Parlamentu Austrije utrkuju se tri osobe porijeklom iz BiH. Radi se o Davudu Bajramoviću, Ružici Čubeli Bajramović i Tini Kordić. Sva tri kandidata su navodno prihvatili inicijativu da Bosanci budu priznati kao nacionalna manjina u ovoj zemlji, navodi se u mailu kojeg je dobio portal Pogled.ba.

Navode se kako bi se tako uspješnije zaštitila kultura, jezik i bosanski identitet.

Status nacionalne manjine osobe iz BiH bi mogle dobiti bez većih problema s obzirom na njihovu brojnost u Austriji. Ali problem je u tome što Bosanac kao nacionalnost ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu. BiH je ustrojena kao zemlja tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, a pojam Bosanci najvećim dijelom se koristi za Bošnjake s područja Bosne.

Ovakva inicijativa, čak i ako služi samo za dobivanje glasova u Austriji, predstavlja još jedan pokušaj asimilacije Hrvata i Srba koji se na ovaj način žele privoliti da odustanu od nacionalnog identiteta i prihvate teritorijalni koji je vezan za bošnjački narod. Sama činjenica da se u dopisu navodi kako status nacionalne manjine ima za cilj očuvanje Bosanskog jezika dokazuje kako se Bosanci poistovjećuju isključivo s bošnjačkim narodom.

Tri kandidata su čak inicijativu za proglašenje Bosanaca nacionalnom manjinom stavili na svoje predizborne plakate. U prijevodu, izmislili su naciju koju žele proglasiti nacionalnom manjinom kako bi zaštitili njihova prava. Bilo bi korektno da je barem netko proveo istraživanje među Hrvatima i Srbima, pa i Bošnjacima o tome osjećaju li se Bosancima ili pripadnicima svojih etničkih grupa umjesto da im se na silu nameće novi identitet.

Činjenica jeste da se u predizbornim kampanjama može svašta čuti i vidjeti, ali izmišljanje nacije s ciljem dobivanja glasova daleko pomiče granice inovativnosti kandidata. Samo je problem u tome što ovdje govorimo o Bosni i Hercegovini, zemlji gdje ovakve priče predstavljaju nastavak borbe bošnjačke političke elite da u miru ostvari ciljeve koje nisu uspjeli ostvariti u ratu. Valjda će netko birače u Austriji upoznati sa ovom politikom i njezinim posljedicama.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori