D. Borovčak: Hrvatski narod nije glup, ali ga manipuliraju neodgovorni političari

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

“Actio Popularis – Narodna akcija” – 1. nastavak

Proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa na moru

Je li isti pravni učinak i ekonomski rezultat Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa – ZERP Republike Hrvatske i Isključivog gospodarskog pojasa – IGP na moru? To pitanje ostaje od vremena predsjednika vlade Ive Sanadera, koji je počinio niz političkih odluka na štetu Hrvatske, isključivo zbog vazalskog odnosa prema zahtjevima Europske unije oko uvjeta ulaska Hrvatske u tu zajednicu naroda. Osim bespogovorne suradnje s ondašnjom tužiteljicom haškog suda Carlom del Ponte, koja je ucjenjivala hrvatske vlasti pritiscima o izdajničkom izručenju generala Gotovine, Sanaderova vlada je izmislila ZERP kako bi izbjegla pravo proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa na moru. Tako je 2003. godine Hrvatska umjesto Isključivog gospodarskog pojasa proglasila ZERP kao još jedan primjer sluganskih diplomatskih ustupaka za ulazak u EU.

Actio popularis 1 1

Actio popularis 1 2

Poznato je da su tada koordinirano Italija i Slovenija bile protiv proširenja Isključivog gospodarskog pojasa Hrvatske, kao suverenog prava. Hrvatska je tada pribjegla izrijekom proglasiti Isključivi gospodarski pojas IGP koji joj je pripadao po svim važećim svjetskim konvencijama. Tako je dio Jadrana izvan teritorijalnih voda, širine svega 12 nautičkih milja od linije obalnog mora, koja povezuje rtove i otočiće duž obale, ostao jedinim hrvatskim pravom. Time bi pored dobitka Isključivog gospodarskog prava na površinu mora od 23.870 četvornih kilometara, Hrvatska među inim spriječila i svako daljnje slovensko maltretiranje ucjenama i svojatanjem mora koje joj ne pripada u Savudrijskoj vali i izvan nje.

Actio popularis 1 3

Actio popularis 1 4

ZERP je sadržao sve bitne elemente Isključivog gospodarskog pojasa, no Republika Hrvatska je tijekom pregovora o ulasku u EU obećala da odredbe o ZERP-u neće primjenjivati na ribarske brodove članica EU. Tako je ipak Hrvatsko pravo gospodarenje morem svedeno na samo vanjski pojas teritorijalnog mora, a ekonomski gubitak upravljanja Isključivim gospodarskim pojasom ostao do danas. Današnja je situacija da Italija kao moćna i razvijena ribarska sila svakodnevno oštećuje Hrvatsku pri agresivnom izlovu ribljeg fonda u dijelu hrvatskog Jadranskog mora. To na neki način čini i Slovenija, no to je minorno na ono što su stvarne pretenzije Slovenije u energetskom iskorištavanju podmorja u dijelu hrvatskog mora koje žele prisvojiti.

Actio popularis 1 5

Actio popularis 1 6

Zbog tih okolnosti Hrvatsko nacionalno etičko sudište koje okuplja više osvješćenih hrvatskih intelektualaca koji promišljaju nezavisno, slobodno i sveobuhvatno u smislu hrvatskih nacionalnih interesa, za razliku od svih predhodnih mandatara Hrvatskih vlada od 2000. pa do danas: Račana, Sanadera, Kosorice, Milanovića, Oreškovića i Plenkovića koji su svojim vazalskim odnosima i sporazumima nanijeli velike štete Hrvatskoj državi, odlučilo je u okviru svojih mogućnosti u subotu 21. rujna 2019. godine na otvorenom moru u interesu Hrvatske države, kao pothvat “Actio Popularis – Narodna akcija”, proglasiti Isključivi gospodarski pojas Hrvatske.

Actio popularis 1 7

Actio popularis 1 8

Actio popularis 1 9

U tom poduhvatu i na plovidbi iz Zadra brodom Leut, uz predsjednika Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta – HNES-a prof. emeritusa Zvonimira Šeparovića, bivšeg ministra vanjskih poslova u dva mandata za vrijeme predsjednika dr. Franje Tuđmana, sudjelovao je i umirovljeni admiral Hrvatske ratne mornarice Davor Domazet Lošo, poznat kao glavni strateg VO ‘Oluja’, neopravdano marginaliziran zbog svojih principijelnih nacionalnih stavova, uz glavnog koordinatora okupljanja hrvatskih slobodnomislećih domoljuba Ivana Valeka, nekadašnjeg uspješnog košarkaša a danas poznatijeg kao arhitekta i gospodarstvenika.

Actio popularis 1 10

Actio popularis 1 11

Actio popularis 1 12

Tko se je sve okupio i sudjelovao u ovom važnom događaju, za koji su uredno obaviješteni svi hrvatski mediji, a nitko se od utjecajnih civilnih medija nije odazvao (pitamo se po čijem nalogu?), osim nezavisne katoličke Laudato televizije te jednog nezavisnog novinara i dvoje-troje nezavisnih publicista, doznati će te u idućem nastavku. U svakom slučaju oni koji su se odazvali bili su za hrvatsko more spremni – žrtvovati svoj trud, napor i vrijeme. Tome se radovalo i sunce i more, a po volji Božjoj bio je prelijepi dan, iako naporan. Bio je to nadasve povijesni dan na hrvatskom moru, kao dokaz da hrvatski narod nije glup, iako ga uporno manipuliraju neodgovorni hrvatski političari na vlasti.

(Slijedi sutrašnji nastavak br. 2)

Damir Borovčak/HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori