SVETAC DANA: Sveti Andrija Kim Taegon

Vrijeme:2 min, 21 sec
Mučenik, prvi je korejski svećenik, a ujedno i prvi svećenik koji je u Koreji umro za vjeru.

Crkva se danas spominje sv. Andrije Kima Taegona i ostala 102 korejska mučenika. Kršćanstvo se preko Kine širilo u Koreju, napose u 19. stoljeću i kasnije. Kao i u drugim zemljama bilo je protivljenja, progona i mučenja. Službena vjera u Koreji je bio kineski konfucijanizam. Pripadnici te vjere su progonili kršćane.

Andrija je bio prvi svećenik Rimokatoličke crkve koji je u Koreji umro za vjeru. Rođen je 21. kolovoza 1821. godine u korejskoj plemićkoj obitelji. Njegovi roditelji obratili su se na kršćanstvo, te su postali gorljivi katolici, zbog čega mu je otac ubijen. Andrija je kršten u 15. godini.

Po završetku studija u Macaou i svećeničkog ređenja bio je šest godina svećenik u Šangaju. Zatim se vratio u Koreju u želji da propovijeda i evagilizira pučanstvo. No, u konfucijskoj Koreji kršćani su bili progonjeni i mučeni. Tako je, uz tisuće vjernika, u 25. godini života ubijen i sv. Andrija. Mučen je i glava mu je odrubljena 16. rujna 1846. na rijeci Han, nedaleko korejske prijestolnice Seoula. Blaženim ga je 1925. proglasio papa Pio XI, a papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim 6. svibnja 1984, s još 103 korejska mučenika, za vrijeme svojeg pastirskog pohoda Koreji.

Tom prigodom papa je kazao: „Korejska Crkva jedinstvena je jer su je u potpunosti osnovali laici. Ova nova Crkva, tako mlada, ali ipak tako snažna u vjeri, izdržala je valove i valove progona. Zato, za manje od jednog stoljeća, može se pohvaliti s 10 tisuća mučenika. Smrt tih mučenika postala je kvasac Crkve i potakla današnji procvat Crkve u Koreji. Dan danas njihov besmrtni duh podržava kršćane Crkve u „sjevernoj tišini“ ove nesretne i podijeljene zemlje.“ U Koreji danas živi gotovo 5 milijuna katolika. Sveti Andrija Kim Taegon zaštitnik je korejskih svećenika. Pomolimo se za tako daleku, a tako blisku korejsku Crkvu, svetu i mučeničku! 

sv. Eustahije i njegova obitelj bili su obraćenici koji su u prvim kršćanskim vremenima svoj život položili za Krista. Oko ove obitelji, a posebno sv. Eustahija, splela se legenda, premda se u njoj mogu prepoznati i vjerodostojni podaci. Prema legendi, Eustahije je bio visoki časnik u vojsci cara Trajana. Kad je jednom u lovu progonio jelena neobične veličine, među njegovim rogovima ugledao je sliku Krista Raspetoga. Čuo je i neobičan glas koji ga je pozivao na spasenje besmrtne duše. Nakon što se cijela obitelj krstila, Gospodin je Eustahiju objavio kakve će muke pretrpjeti i na kraju proslaviti Krista.

Blagdan sv. Eustahija i njegove obitelji danas jednako slavi i Istočna Crkva. Lovci su ga uzeli za svoga zaštitnika, a slikari ga obično prikazuju s jelenom u čijim rogovima svijetli križ. Popularnost ovoga sveca pridonijela je stvaranju i drugih legendi koje su očuvane i na modernim jezicima.

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori