IZVJEŠĆE EUROPSKE KOMISIJE: Gotovo 80 posto krivotvorene ambalaže oduzete na granicama EU je iz BiH

Vrijeme:1 min, 12 sec

BiH se nalazi na drugom mjestu popisa država iz kojih je dolazio najveći broj krivotvorenih artikala u 2018. godini, odmah iza Kine!

Gotovo 80 posto sve krivotvorene ambalaže oduzete na granicama Europske unije je iz Bosne i Hercegovine, pokazuje izvješće koje je objavila Europska komisija.

Time je BiH dospjela na drugo mjesto popisa država iz kojih je dolazio najveći broj krivotvorenih artikala u 2018. godini, odmah iza Kine!

Foto: Europska komisija

Vrijednost ove zaplijenjene ambalaže je nešto veća od milijun eura, a EU je na svojim granicama i naknadno presrela robu u vrijednosti od 740 milijuna eura, piše Radiosarajevo.ba.

Najviše artikala koji krše intelektualno vlasništvo je, kao i prethodnih godina, došlo iz Kine, nešto više od polovice, slijede BiH, Hong Kong, Kambodža, Turska, Gruzija, Vijetnam…

Za konkretne kategorije proizvoda, najčešća zemlja iz koje su dolazila alkoholna pića bez adekvatnih licenci je Sjeverna Makedonija, iz Turske su dolazila ostala pića, parfemi i kozmetika, računalna oprema iz Indije, dok su krivotvorene cigarete najčešće dolazile iz Kambodže.

EU je u 2018. godini zaplijenila 20 posto više krivotvorene robe nego 2017, dok su proizvodi za svakodnevnu uporabu i proizvodi koji bi potencijalno mogli ugroziti zdravlje potrošača, poput hrane i pića, činile oko 37 posto svih oduzetih artikala.

Europska komisija je priopćila da izravni gubitci poduzeća iz EU zbog krivotvorene robe iznose 56 milijardi eura godišnje, što odgovara gubitku zaposlenosti od gotovo 468.000 radnih mjesta.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)