HAZUDD: Sretan 80. rođendan povjesničarke Dr Esther Gitman

Vrijeme:2 min, 38 sec

20. rujna 2019 je dan koji će obilježiti 80. rođendan povjesničarke Dr Esther Gitman čiji se znanstveni rad od 1999. godine ističe istraživanjem spašavanja Židova i osoba drugih narodnosti tijekom Drugog svjetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, osobito u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Upravo rezultati njezinih istraživanja činjenične povijesti donose istinu o radu i zauzimanju u onim teškim vremenima za spašavanje života blaženog Alojzije Stepinca. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori i u domovini (HAZUDD) ovim putem želi se ponovno zahvaliti svojoj članici Dr Esther Gitman na njezinom radu u korist povijesnih činjenica te poželjeti joj sretan i radošću ispunjen rođendan.

Esther Gitman je židovska američka povjesničarka rođena u Sarajevu. Njezina obitelj preživjela je holokaust uz pomoć ljudi koji nisu bili Židovi. Živjela je u SAD-u od 1972. godine gdje je njezina obitelj doselila nakon što je živjela u Izraelu i Kanadi. Danas svoj život sa svojim suprugom Izraelom provodi u SAD-u i u Izraelu, a često posjećuje i Hrvatsku.

Esther Gitman diplomirala je povijest i sociologiju na Carleton sveučilištu u Ottawi, Kanada i apsolvirala je krivično pravo pri Long Island sveučilištu. Svoj doktorat znanosti primila je na City sveučilištu u New Yorku na židovskoj povijesti. Svoje istraživanje o hrvatsko-židovskoj povijesti sa fokusom na spašavanju Židova u NDH-u započinje 1999. godine disertacijom pod nazivom Rescue of Jews in the Independent State of Croatia, 1941-1945. (Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945.). Godine 2002. prima Fulbrightovu stipendiju za putovanje u Hrvatsku kako bi nastavila sa znanstvenim radom. Godine 2008., doktorica Gitman sudjeluje na konferenciji o bl. Alojziju Stepincu.

Godine 2011. objavljuje knjigu pod nazivom When Courage Prevailed: The Rescue and Survival of Jews in the Independent State of Croatia 1941-1945 (Kad hrabrost prevlada: spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945.) s istoimenom temom te ulogom blaženog kardinala Alojzija Stepinca u svemu tome.

Godine 2019. objavljuje knjigu pod nazivom Alojzije Stepinac: Pillar of Human Rights (Alojzije Stepinac: Stup ljudskih prava).

Dr Gitman s ponosom na svoj znanstveni rad često javno ističe: “Za mene, Alojzije Stepinac je svetac!”

Tijekom posljednjih godina nastupa na brojnim konferencijama i simpozijima diljem svijeta s temom povezanom s rezultatima njezinog znanstvenog istraživanja o spašavanju Židova i drugih etničkih skupina tijekom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, osobito o ulozi koju je u tome imao bl. Alojzije Stepinac. Napisala je brojne znanstvene osvrte o istoj temi, a njezini radovi su citirani u mnogim svjetskim znanstvenim osvrtima i radovima drugih svjetski renomiranih autora o povijesti holokausta i Drugog svjetskog rata.

U lipnju 2019. Sveučilište u Splitu dodijelilo je Dr Esther Gitman Počasni doktorat za njezin znanstveni rad osobito o bl. Alojziju Stepincu.

Rad Dr Esther Gitman privukao je i privlači značajnu hrvatsku i svjetsku pozornost. U zadnje vrijeme značajni dio njezinih znanstvenih istraživanja i osvrta odnose se na istraživanje povijesti Drugog svjetskog rata u Srbiji, i to osobito povijesne činjenice vezane za status Judenfrei (Bez Židova) Srbije već 1942. godine.

Sretan rođendan Dr Esther Gitman!

HAZUDD
Predsjednik: Dr.sc. Josip Stjepandić
Dopredsjednik: Dr. sc. Josip Jurčević
Dopredsjednica: Mr. sc. Ina Vukić
Tajnica: Emilija Herceg Martić

 

Hrvatsko nebo

 

 

 

 

Odgovori