PALMER: Želimo da BiH nastavi proces reformi na putu ka europskim i euroatlantskim integracijama

Vrijeme:1 min, 44 sec

Specijalni predstavnik američkog državnog tajništva za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je za Glas Amerike da sljedeća kosovska vlada mora biti spremna suspendirati carinske pristojbe, koje su – kako je naveo – “prepreka za nastavak dijaloga” između Beograda i Prištine.

On je naveo kako se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje carina odgovorila svojim inicijativama, koje bi obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a da bi na tim osnovama, dvije strane mogle vratiti za pregovarački stol u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma i drugim stvarima, prenosi Avaz.ba.

– Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. listopad, poslije čega slijedi proces formiranja vlade – rekao je Palmer za Glas Amerike, nakon povratka iz posjete regiji, tijekom koje se sastao s predstavnicima Beograda i Prištine.

Specijalni predstavnik američkog državnog tajnika za zapadni Balkan rekao je i kako će Amerika jasno staviti do znanja da su očekivanja SAD da sljedeća Vlada Kosova bude vlada koja je za dijalog.

– Vlada koja je spremna suspendirati carine, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna sastaviti pregovarački tim sa snažnim ovlastima i spremna da se angažira za pregovaračkim stolom sa Srbijom, s ozbiljnošću u namjeri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa. Sjedinjene Države će biti s njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora preuzeti kontrolu nad svojim sudbinom – poručio je Palmer.

Državni tajnik Mike Pompeo imenovao je Palmera za svog specijalnog predstavnika za Balkan krajem prošlog mjeseca, a on sam smatra da je to nešto što jasno pokazuje posvećenost SAD toj regiji.

– Ja na svoju ulogu gledam tako da sam u poziciji da pomognem državama zapadnog Balkana da ispune svoje europske i euroatlantske aspiracije. Nadamo se da će to početi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje trebaju dobiti priliku otvoriti pristupne pregovore s Europskom unijom. Onda bismo voljeli da vidimo da se Srbija i Kosovo vrate za pregovarački stol i postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a naravno, želimo vidjeti da Bosna i Hercegovina nastavi proces reformi i krene dalje na svom putu ka euroatlantskim integracijama – istaknuo je Palmer.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)