SVETAC DANA: Sveti Robert Bellarmin

Vrijeme:1 min, 50 sec
Isusovac, kardinal i crkveni naučitelj. Autor je brojnih vrijednih teoloških i popularnih knjiga, prijatelj mnogih duhovnih velikana i svetaca.

 

Robert Bellarmin bio je prvi isusovac koji je s dopuštenjem luvenskog sveučilišta na isusovačkom kolegiju javno tumačio Summu theologiae sv. Tome Akvinskoga. Na zamolbu pape Grgura XIII. Tominu teologiju tumačio je od 1576. do 1588. godine na Rimskom kolegiju. Tako je nastalo njegovo čuveno djelo Disputationes  koje su protestanti branili čitati svojim vjernicima.

Kao duhovnik, Robert je u Rimskom kolegiju upoznao Alojzija Gonzagu, za čiju se beatifikaciju kasnije jako zalagao. Na poziv pape Klementa VIII. dolazi u Rim i preuzima službu papinskog teologa i savjetnika Svetog oficija. Tu je napisao i objavio svoj čuveni Mali katekizam koji je doživio oko 400 izdanja na 56 jezika. Njegov rad i zalaganja nagradio je papa Klement VIII. imenujući ga kardinalom. Bio je član više kongregacija te protektor Zavoda Germanicum.

Umro je u Rimu 17. rujna 1621. godine. Proces za njegovu beatifikaciju započeo je već šest godina kasnije, ali ga je blaženim proglasio tek papa Pio XI. 1923. godine. Isti papa proglasio ga je svetim 1930. godine, a godinu potom i crkvenim naučiteljem. Zaštitnik je kanonskih pravnika, kateheta, katekumena te mnogih biskupija i sveučilišta.

Uistinu je velika nagrada ako se opslužuju Božje zapovijedi. Čovjeku koji sluša – a ne Bogu koji naređuje – od koristi je ne samo ta prva i najveća zapovijed, već i ostale Božje naredbe usavršuju, ukrašuju, poučavaju, rasvjetljuju i napokon čine dobrim i blaženim onoga koji mu se pokorava. Zato, ako si pametan shvati da si stvoren na slavu Božju i za svoje vječno spasenje; shvati da je on tvoja svrha, da je to središte tvoje duše, da je on blago tvoga srca. Ako do tog cilja dospiješ, bit ćeš blažen, a ako njega mineš, bit ćeš jadan.       

Sveti Robert Bellarmin

Sretan imendan slavljenicima!

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori