SVETAC DANA”Blažena Djevica Marija Žalosna”

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

Blažena Djevica Marija bila je obdarena posebnim milostima, ali je isto tako bila pogođena i velikim žalostima, koje joj je nagovijestio prorok Šimun još u vrijeme kada je prikazala dijete Isusa u hramu: “A tebi će samoj mač probosti dušu” (Lk 2, 35).

Danas je blagdan Blažene Djevice Marije Žalosne ili Gospa Žalosna. Pobožnost prema Mariji u ovakvom obliku nastala je u srednjem vijeku u Njemačkoj, a potom se proširila po cijeloj Crkvi. Blagdan ima biblijski temelj u proroštvu starca Šimuna: „A tebi će samoj mač probosti dušu” (Lk 2, 35). Tako je kod Isusova prikazanja u hramu naviještena njegova muka. Razumljivo je da je Marija kao majka Isusova najviše osjetila i doživjela njegovu muku i patnju na križu.

Pobožnost prema Gospi Žalosnoj posebno su širili redovnici serviti. Sveta Stolica 1667. godine dopustila je servitima slavljenje Gospe Žalosne na treću nedjelju u rujnu. Papa Pio VII. protegnuo je 1814. godine svetkovinu na svu Crkvu, u znak zahvalnosti za oslobođenje od Napoleonova ropstva, a Pio X. odredio je da se slavi na današnji dan.

Od srednjeg vijeka u kršćanskoj pobožnosti ustaljeno je sedam događaja koji su bili uzrok Marijinih žalosti zato se ona slavi i kao Gospa od sedam žalosti. To su: Šimunov mač, koji će probosti njezinu dušu – čula je to od njega već kada je malog Isusa prikazala u hramu; bijeg u Egipat pred okrutnim Herodom; dvanaestogodišnji Isus izgubljen u Jeruzalemu; susret s Isusom na njegovu križnom putu; podno križa na kojem je Isus umirao; Isusove riječi s križa, s kojima je svoju majku povjerio Ivanu; napokon, Isusovo skidanje s križa i polaganje u grob. Čitav je Marijin život obavijen trpljenjem i boli. No ujedno i utjehom, jer je čvrsto vjerovala da su, uz Isusovo trpljenje i boli, i njezino trpljenje i boli Božja volja i njezin prinos za naše vječno spasenje. Ujedno je i naša utjeha. Tješi nas u našim trpljenjima tim svojim prinosom i primjerom kako se kroz boli dolazi do vječne radosti.

 I naš je životni put posut trnjem. Majka boli i patnje nam govori da ne smijemo klonuti, već radije svoja trpljenja sjediniti s Isusovim i njezinim i djelovati kao istinski nasljedovatelji njezina Sina i našega Spasitelja. Svaki put budimo svjesni kako izgovaramo: “Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grješnike sada i na času smrti naše. Amen

hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)