SPORTSKO ČUDO – Hrvati u suzama: Bili su sezonci, HNS ih ne isplaćuje, a sada su napravili senzaciju i igrat će finale

Vrijeme:2 min, 53 sec

Jurlina je zabio za finale pa zaplakao uz izbornika Marinovića…

Hrvatska je u finalu premijernog izdanja Europskog prvenstva u futsalu za igrače do 19 godina koje se igra u Rigi! Naši reprezentativci pod vodstvom sjajnog izbornika Marinka Marinovića napravili su nevjerojatan podvig, pravo čudo i nakon boljeg izvođenja šesteraca slavili protiv favoriziranog Portugala (5:4), piše Večernji.

Portugalci su do polufinala stigli uvjerljivo, imali su sve pobjede u skupini te ukupnu gol-razliku 13:2, prema svim kladionicama bili su favoriti, ali naši dečki odlučili su pokazati da David može pobijediti Golijata. Hrvatski reprezentativci odlično su stajali na terenu, odigrali mudro i zrelo te im se to na kraju itekako isplatilo.

Uz sve nabrojano, pokazali smo i veliki karakter jer smo se dvaput vraćali u situacijama koje su se činile bezizlazne. Mreže su mirovale sve do 31. minute kada je portugalski vratar Paco povukao protunapad te uposlio Celija, koji pogađa za vodstvo Portugala.

Kako se s tim rezultatom ušlo i u samu završnicu, naši su preuzeli potpuni rizik te zaigrali bez vratara. I to se isplatilo dvije sekunde prije kraja utakmice kada je naš najbolji igrač Jurlina sjajnim dalekometnim udarcem izjednačio na 1:1 i donio nam produžetke.

U posljednjoj minuti prvog produžetka Chuva je zabio za novo vodstvo Portugala, no ni tada nije bio kraj. Ponovno smo u završnici zaigrali bez vratara, a minutu i pol prije kraja Vukelić je izjednačio. Kako se do kraja rezultat nije mijenjao, išlo se u raspucavanje, a tada je važnu ulogu odigrao izbornik Mavrović koji je održao motivacijski govor.

“Dečki, zaboravite gdje ste i razmišljajte kao da ste na nekom školskom turniru. I onda u zalet i udarac unesite sve. Čak i ako vam golman obrani udarac, to nije važno, važno je da date sve od sebe”, poručio im je izbornik. U prve dvije serije strijelci na obje strane bili su sigurni, za nas su pogodili Mudronja i Cvišić, a onda je u trećoj seriji vratar Čizmić obranio udarac Nevesu i dao priliku Jurlini da nas uvede u finale, što je on i učinio. Ova iznimno nadarena, zrela i radišna generacija napravila je nešto veliko, pokazala kako se za reprezentaciju daje zadnji atom snage.

– Sretni smo i ponosni, ovo je povijesni uspjeh hrvatskog futsala, o ovom će se pričati godinama, Sve više to slični na A reprezentaciju Hrvatske na SP-u u Rusiji. istaknuo je izbornik Mavrović. Oni koji nisu toliko upućeni u zbivanja u našem futsalu nisu ni svjesni koliko je ovaj podvig velik jer Portugalci koje smo izbacili ili Španjolci koji nas čekaju u finalu po ulaganjima u ovaj sport miljama su ispred nas.

Futsal u Hrvatskoj nije nailazio na preveliko razumijevanje HNS-a, mi smo na ovom prvenstvu jedini koji ne dobivamo dnevnice, a naši igrači ovoga su ljeta morali i raditi preko student-servisa pa su se pripremali tako što su se samostalno pridržavali programa koji im je sastavio izbornik.

Naš futsal razvija se zahvaljujući pojedincima, entuzijastima koji su se u potpunosti posvetili tome da se nešto pomakne na bolje.

U posljednje vrijeme kvalitetnije se radi u nogometnim školama, što se sada i vidi. Finale je na rasporedu u subotu, na drugoj strani stajat će moćni Španjolci koji su nas u skupini pobijedili s 3:0. Našima će tada trebati novo čudo, ali kako im je rekao i izbornik, bitno je da daju sve od sebe. Za nas će već tada biti pobjednici, piše Večernji.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)