KREŠIĆ ZA HMS: Deklaracija SDA vodi realizaciji plana za zaživljavanje Šerijata, kako je zapisao “otac nacije” Alija

Vrijeme:2 min, 26 sec

 

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić komentirao je za Hrvatski Medijski Servis  Programsku deklaraciju SDA koju će ta stranka usvojiti na sutrašnjem Kongresu u Sarajevu. U Deklaraciji se, među ostalim, poziva na oživljavanje Republike BiH, nameće se korištenje bosanskog jezika svima u BiH, a iz njenog sadržaja jasno se može iščitati i želja za ukidanje nadležnosti entiteta te pritisak na neovisnost pravosuđa.

PROGRAMSKA DEKLARACIJA SDA: Najavljuju oživljavanje Republike BiH, nametanje bosanskog jezika, udar na nadležnosti entiteta i pritisak na pravosuđe

Krešić je mišljenja da je na sceni zaokret udesno vodeće bošnjačke političke stranke.

„SDA je oko sebe okupila respektabilnu nacionalnu ‘reprezentaciju’ te političke Bošnjake poput Željka Komšića i drugih Komšića i trabanata, a to se nagovještava dugo vremena“, rekao je Krešić.

Sugovornik HMS-a istaknuo je da načela iz Deklaracije SDA neodoljivo podsjećaju na memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) koji je objavljen pred početka rata što se manifestira kroz želju za dominacijom najbrojnijeg naroda te primjenu načela jedan čovjek – jedan glas.

„Temeljna načela vješto se maskiraju u mantru demokratske većine, a u suštini realizaciju dominacije koju smo imali prigode u nedavnoj povijesti čitati u deklaracijama srbijanskog SANU-a uoči početka rata i raspada Jugoslavije“, naglasio je Krešić.

Novinar Večernjeg lista smatra da se Deklaracija SDA temelji se na tri glavne poruke.

„Jedna je ona s Republikom BiH što je u suštini priča o žalu za onime što je otac nacije Alija Izetbegović predao u Daytonu. U suštini je to poruka Republici Srpskoj i Srbima, što se ima mogućnost realizirati samo u slučaju da se dopusti odcjepljenje ovoga entiteta“, rekao je Krešić te dodao:

-Druga se pak odnosi na ‘reforme’ prijedlog preustroja BiH s državnom, regionalnom i lokalnom vlašću. To pak sugerira dvije stvari da ne vide BiH s entitetima, ali niti županijama – istaknuo je Krešić.

Sugovornik HMS-a navodi da treća poruka spomenute Deklaracije sugerira izmjene Ustava s provedbom presuda iz Strasbourga u slučaju Sejdić-Finci, ali i Ustavnog suda BiH.

„To neizravno podrazumijeva i izmjene Izbornog zakona. Ali, znači i ukidanje Srba, Hrvata i Bošnjaka iz Ustava BiH“. rekao je Krešić.

Komentirajući temeljnu ideju Deklaracije koja se može promatrati i kao svojevrsni politički manifest Krešić je kazao da SDA želi Bosnu i Hercegovinu pretvoriti u građansku državu što vidi kao plan za zaživljavanje političkog islama.

„U suštini sve izmjene koje je SDA navela vode modelu građanske države s bošnjačkom dominacijom koja u slučaju  BiH isključivo vodi realizaciji plana za zaživljavanje političkog islama ili Šerijata kako je to zapisao otac nacije (Alija Izetbegović op. a.) u Islamskoj deklaraciji u dijelu dokumenta u kojemu govori i većini“, mišljenja je Krešić.

Novinar Večernjeg lista ističe da deklaracija SDA, koja je eutanazirala bošnjačku i drugu oporbu ima golemi destruktivni potencijal.

„Riječ je o dokumentu koji već sada sugerira da će se verbalni ratovi, krize i iscrpljivanje zasigurno nastaviti“, rekao je Krešić.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori