ŠKARE-OŽBOLT: Više je nego vidljivo da netko namjerno provocira i inicira incidente

Vrijeme:2 min, 0 sec

“Praksa Haškog suda uvijek je bila da osuđeni ratni zločinci na odsluživanju kazne ne mogu davati intervjue. Ovaj intervjuu pokazao je kako vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Retorika Milana Martića ista je kao ona iz devedesetih, a na njega nikako nije utjecala ni kazna koja mu je dosuđena”, rekla je odvjetnica Vesna Škare-Ožbolt za Direktno.hr.

Podsjetimo, Milan Martić beogradskim je Večernjim novostima dao intervjuu u kojem za sebe tvrdi kako je prva žrtva pojave neofašizma u svijetu i da je nedužna žrtva Haškog suda. Ovaj Srbin iz Knina, bivši policajac, danas haški osuđenik, kojem su suci tribunala u Haagu dali samo 35 godina robije, u intervjuu, koji savršeno daje uvid u um patološkog zločinca, tako tvrdi kako nije htio, ali kako je morao stati na čelo narodnog ustanka protiv ustaštva koje je diglo glavu poslije prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1990. kada je pobijedio Tuđman.

Vesna Škare-Ožbolt kaže kako bi hrvatsko ministarstvo pravosuđa nakon ovog trebalo od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, koje je zamijenilo Haški sud, tražiti tko je, i na čije traženje, dopustio Milanu Martiću da daje intervjue.

“Mi kao da smo otrčali cijeli krug i sad krećemo ponovno. I pitanje je tko uopće takvom liku, osuđenom ratnom zločincu na odsluživanju kazne poput Milana Martića, daje dozvolu za davanje intervjua u kojem on praktički ponavlja sve one stavove zbog kojih je i završio na sudu i poslije u zatvoru. Ako je intervjuu napravljen bez dopuštenja Rezidualnog mehanizma za kaznene sudove i na inzistiranje, kako kažu, veleposlanika Saše Obradovića, onda hrvatsko ministarstvo pravosuđa mora inzistirati da Martića prebace u zemlju u kojoj će se kvalitetnije držati pravila u vezi s haškim zatvorenicima, ako to Estonija ne može”.

Naša sugovornica kaže kako joj cijela situacija izgleda kao da je na djelu nekakva čudna, orkestrirana radikalizacija javnog prostora bez ikakvog pokrića.

“Svi ovi incidenti, tučnjave, sad i intervjui ratnih zločinaca, koji daju iste izjave kao one iz devedesetih, izgledaju mi kao da netko namjerno stvara radikalnu atmosferu. Evidentno je da netko namjerno provocira i inicira incidente. To je sad i više nego vidljivo. To nije klima u Hrvatskoj, to nije atmosfera u Hrvatskoj, a vjerujem kako nije ni u Srbiji, ovo je orkestrirano provociranje. Pitanje je samo je li tom provociranju cilj obezvrijediti hrvatsko predsjedanje Europskom unijom ili događaji u Bosni i Hercegovini”, rekla je Vesna Škare-Ožbolt za Direktno.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori