PODRŽAO EU I NATO INTEGRACIJE: Palmer: Zapadni Balkan ponovno u fokusu SAD-a

Vrijeme:1 min, 26 sec

Visoki dužnosnik američkog State departmenta i posebni izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je jučer u Podgorici da se SAD ponovno fokusira na zapadni Balkan.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove jučer je u Podgorici razgovarao s predsjednikom crnogorske vlade Duškom Markovićem.

Kako je priopćeno iz Vlade Crne Gore, Palmer je ocijenio da je Crna Gora lider i najuspješnija multietnička država u regiji, kazavši da nije slučajno što je Crna Gora prva država koju posjećuje nakon preuzimanja dužnosti.

U razgovoru je konstatirano da je proces europske i euroatlantske integracije zapadnog Balkana u interesu i regija i Europe u cjelini te da politiku proširenja EU-a treba promatrati kao europsku stratešku politiku.

“To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU i država našeg regije“, rekao je crnogorski premijer.

Marković je kazao da je Vlada Crne Gore posvećena uspjehu dijaloga o izborima, kao i dogovoru o mehanizmu njihovog provođenja i priznanja od strane svih aktera, navodi se u priopćenju.

Tijekom posjeta Crnoj Gori, Palmer se sastao i s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Crnogorski predsjednik naglasio je kako obje strane dijele polazne ocjene o problemima u regiji: nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regije.

„Put za riješenje problema je integracija, a zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja“, kazao je Đukanović.

Palmer je Đukanovića informirao o prioritetima svoje misije – poticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost BiH.

Istakao je kako u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regije.

 

https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)