OBLJETNICA (FOTO/VIDEO) Na današnji dan prije 25 godina papu Ivana Pavla II. u Zagrebu je dočekalo milijun Hrvata

Vrijeme:2 min, 14 sec

 

Papa Wojtyla odigrao je i važnu ulogu u priznavanju Hrvatske i bio je među osobama koje su u tome pružale podršku.

Prvi put u posjet Hrvatskoj je došao kada su ratne rane bile još svježe. U Zagrebačku zračnu luku doletio je 10. rujna 1994. godine.

Doček na ulicama Zagreba bio je nevjerojatan

Na izlasku iz aviona je poljubio hrvatsku zemlju koju su mu tada prinijeli u velikoj posudi jer je te godine operirao kuk pa nije mogao kleknuti i sagnuti se te poljubiti tlo kako je to obično radio kada je dolazio u posjet stranim zemljama.

U zračnoj luci su ga dočekali tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Odsvirane su papinska i hrvatska himna, a onda se Ivan Pavao II. okupljenima u zračnoj luci obratio na hrvatskom jeziku.

– Danas sam ovdje, u hrvatskoj zemlji kao goloruki hodočasnik Kristova Evanđelja koje je navještaj ljubavi, sloge i mira – rekao je papa Ivan Pavao II. kada je te 1994. prvi put posjetio Hrvatsku.

FOTO: Davorin Višnjić/Pixsell

Nakon govora Ivan Pavao II. je ušao u papamobil koji ga je provozao ulicama Zagreba. Doček na ulicama Zagreba bio je nevjerojatan. Ljudi su došli iz cijele zemlje kako bi vidjeli papu.

FOTO: Davorin Višnjić/Pixsell

Sve ulice kojima je prolazio bile su do maksimuma ispunjene mnoštvom koje je mahalo zastavicama u bojama Vatikana.

Papa se prilikom prvog posjeta u Zagrebačkoj katedrali molio na grobu kardinala Alojzija Stepinca za kojeg je rekao da je “najsvjetliji lik i istinski čovjek Crkve”.

FOTO: Davorin Višnjić/Pixsell

´Hodočasnik pomirenja´

Predvodio je i misu na zagrebačkom hipodromu na kojoj se okupilo oko milijun ljudi.  Na bogoslužju je bilo i 50 biskupa te 1.500 svećenika.

Papa je tada kao ‘hodočasnik pomirenja’ uputio poziv na pomirenje i mir. Istaknuo je kako je nužno promicati kulturu mira nadahnutu osjećajima tolerancije i univerzalne solidarnosti.

Pozvao je i na oprost, a mlade je pozvao da se odupru napasti nasilja i grade budućnost na suživotu, dijalogu i suradnji.

FOTO: Davorin Višnjić/Pixsell

– Sadašnje tragične podjele i napetosti ne smiju biti uzrokom zaborava da mnogi elementi ujedinjuju narode koji su danas u ratu. I zato je hitno i nužno skupiti sve ono što ujedinjuje i time graditi nove perspektive bratske solidarnosti – rekao je Papa u svom govoru na Hipodromu.

FOTO: Davorin Višnjić/Pixsell

Na odlasku iz Hrvatske u svom govoru u zagrebačkoj zračnoj luci Papa je rekao:

‘U ovom trenutku, kad se ponovno vraćam u Vatikan sa sobom, kao uspomenu, nosim vaše lice, vaše oči u kojima sam čitao žarku želju da se sadašnjica popravi i da budućnost procvjeta. Svima, posebno mladeži, još jednom dovikujem: Budite hrabri!’

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)