HRVATSKA/ MEDVED O IZJAVI BRNABIĆ: Srbija stalno pokušava vršiti reviziju povijesti

Vrijeme:1 min, 34 sec

Ministar branitelja RH Tomo Medved komentirao je pokušaj ulaska u Hrvatsku 11 pripadnika Vojske Srbije.

“Radi se o ružnoj provokaciji od strane Srbije, o pokušaju provokacije Republike Hrvatske. Sve naše službe su dobro reagirale i spriječile su tu provokaciju”.

Upitan da komentira riječi premijerke Srbije Ane Brnabić koja je za N1 u Luksemburgu kazala da se u Hrvatskoj događa zastrašujuća revizija povijesti, Medved kaže:

“Ako govorimo o pokušaju revizije povijesti, Srbija to stalno pokušava činiti. Hrvatska naglašava istinu, povijest temeljenu na činjenicama, Hrvatska je branila domovinu i obranila ju je, od velikosrpske agresije. Danas smo članica Europske unije i NATO saveza, moderna zemlja, orjentirani smo ka gospodarskom razvitku i boljoj budućnosti, a Srbija ima unutarnjih problema i neka se njima bavi”.

Delegaciji Vojske Srbije ovoga je vikenda, podsjetimo, zabranjen ulazak u Hrvatsku. Krenuli su, kako je objavio RTS, na obilježavanje dana Jasenovačkih novomučenika.

O tom događaju javnosti se u subotu oglasio hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Da obavijestimo hrvatsku javnost. Jutros negdje oko 6 sati i 30 minuta hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovu spriječila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Republike Hrvatske. Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska kako bi boravili na području Jasenovca”, kazao je premijer RH.

“Riječ je o pokušaju koji očito nije imao komerorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu i za nas je kao državnu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo”, dodao je Plenković.

“Ono što bi bilo normalno jest da su srbijanske vlasti najavile ovaj dolazak. Ovih Vulinovih 11 koji su tjeli doći u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vjezba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji”, kazao je zaključno Plenković.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori