MILANOVIĆ O KOMŠIĆU: Nisu te izabrali Hrvati, uopće nisu glasovali za tebe

Vrijeme:2 min, 44 sec

 

Kandidat za predsjednika RH Zoran Milanović gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” govorio je o svom odnosu sa drugim bošnjačkim članom predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Osvrnuo se i na “slučaj Komšić” kao politički fenomen kazavši da nije korektno činiti ono protiv čega se protivnik ne može boriti jasno aludirajući da Bošnjaci, koristeći instrument brojčane nadmoći i zahvaljujući nakaradnom Izbornom zakonu, onemogućuju Hrvate u izboru legitimnih političkih predstavnika, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Željka Komšića nisam stigao upoznati, nakon što je prvi put izabran u Predsjedništvo BiH, jer je dogovorio kavu s (Ivicom) Račanom i sa mnom, na kojoj se nije pojavio. Mi smo se nakon toga upoznali i družili. Ja sam govorio na njihovim skupovima u BiH, u Tuzli i u Sarajevu, u kampanji 2010. godine, koju su dobili, a ja još nisam bio premijer”, rekao je Milanović.

Milanović ističe da je Komšiću govorio da ima šansu biti predstavnik hrvatskog naroda, ali da ga nisu izabrali Hrvati.

“To što Ustav točno ili netočno govori ili ne govori ti si izabran na mjesto koje je u Predsjedništvu BiH rezervirano za etničkog Hrvata i takvim se predstavljaš, to ti valjda nešto znači. Nisu te izabrali Hrvati i uopće nisu glasali za tebe. Vjerujem da je to šansa da se promijeni paradigma politike u BiH. Ono što me razočaralo da Komšiću do toga uopće nije stalo”, napominje Milanović.

Osvrnuo se Milanović i na nasilne prosvjede u Mostaru 2014. godine kada je zapaljena zgrada Vlade HNŽ te središnjica HDZ-a BiH.

“Sigurno je da nisam HDZ-ovac iz Mostara, ali sam imao jako izražen senzibilitet za te ljude i za huliganske i divljačke napade prema tim ljudima kada su Kolinda, koja tada doduše nije bila predsjednica RH, i (Tomislav) Karamarko bili u Zagrebu i Bruxellesu”, rekao je Milanović.

Bivši hrvatski premijer kazao je da je od Komšića tražio da pokaže ono što se u crnogorskoj etnologiji zove čojstvo.

“Dakle, jači si, veći si i Hrvati si ne mogu nikoga izabrati ako ih tako preglasate. Pa daj pokaži da ti je stalo, ti i ambasadore sada šalješ koji su iz hrvatske kvote. Zašto onda ne šalješ one koji su Jevreji; pa nemoj me farbat. To nije čojstvo, a ja ne tražim junaštvo. Zaštiti druge od sebe jer si jači”, rekao je Milanović te dodao:

-Drugo, mislim da je izbor Željka Komšića poseban slučaj. On četiri godine nije bio u Predsjedništvu jer mu je Ustav branio da se kandidira, međutim da postoji neka bošnjačka zavjera oni bi našli nekog ‘Petra Horvatića’ i prebacili mu glasove. Međutim, ne ide, to je samo Komšić i kada on ode to će se pamtiti kao jedan čudan slučaj. Ja ga ponovno pozivam, nemoj to raditi, istaknuo je Milanović.

Podsjetio je Milanović i na dijalog Komšića i Harisa Silajdžića  u jednoj TV emisiji  u kojoj mu je Silajdžić rekao da njegova kandidatura za člana Predsjedništva BiH nije korektna te da će njegov izbor Hrvatima ogaditi Bosnu i Hercegovinu.

“Imate emisiju u kojoj je Haris Silajdžić 2006. godine, prije nego što je Komšić prvi put izabran, kazao da to nije fer prema Hrvatima. Haris Silajdžić ovdje nije najomiljenija osoba ali postoji nekakav basic notion, osjećaj pravde, da ne radiš ono protiv čega se protivnik ne može boriti”, rekao je Milanović.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori